Poznat program ‘korona-proslave‘ u Kninu: Milanović ne želi da HOS-ova odjeća sa ‘Za dom spremni‘ bude dio protokola

25.07.2020. 15:53:00

 

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u Kninu će u sklopu obilježavanja 25. obljetnice VRO "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja odlikovati 9 ratnih vojnih zapovjednika te promaknuti 6 aktivnih časnika.

Odlikovanja će predsjednik dodijeliti 4. kolovoza na kninskoj Tvrđavi, a dan kasnije, na Dan pobjede, održat će govor na glavnome kninskom Trgu Ante Starčevića, potvrđeno je iz Ureda predsjednika.

U Kninu će na Dan pobjede govoriti i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a to će najvjerojatnije biti umirovljeni general Ante Gotovina.

Sva događanja biti će održana uz pridržavanje epidemioloških mjera preporučenih zbog koronavirusa.

Milanović će tako, doznaje se u njegovom Uredu, 4. kolovoza, u 20 sati na jednom od platoa uz kninsku Tvrđavu prirediti prijem za ratne zapovjednike u "Oluji" i tom prilikom Redom Petra Krešimira odlikovati devet ratnih zapovjednika koji još nisu odlikovani.

Odlikovat će Đuru Dečaka, Miljenka Crnjca, Marijana Marekovića, Luku Đanka, Nojka Marinovića, Vinka Vrbanca, Rahima Ademija, Damira Krstičevića i Antu Kotromanovića. Također, uručit će i promaknuća šestorici aktivnih časnika Hrvatske vojske.

Na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, glavni dio programa održat će se u središtu Knina na Trgu, s kojega će uzvanici dizanje hrvatske zastave na Tvrđavi te čitanje imena poginulih u "Oluji" pratiti putem videozida.

Sam program obilježavanja uključuje sviranje budnica centrom grada, misu za pogunule, prelet aviona iznad Knina, polaganje vijenca u spomen na poginule u Domovinskom ratu i VRO "Oluja" te govore uzvanika, a navečer će na Tvrđavi biti održan i koncert, bez publike, koji će prenositi televizija.

S obzirom na epidemiološke mjere, pazit će se na broj uzvanika i socijalnu distancu, a prostor na kojem će se održavati službeni dio obilježavanja Dana pobjede bit će ograđen.

Zvižduci i demokracija idu zajedno

Budući da je je Milanović u Kninu ranijih godina, kada je kao premijer držao govor, doživio zvižduke, iz Ureda o mogućem ponavljanju takvog scenarija odgovaraju kako "zvižduci i demokracija idu zajedno" te da će govor održati do kraja.

Vezano uz mogućnost da se ponovi ovogodišnji scenarij iz Okučana prilikom obilježavanja VRO Bljesak" te da netko nosi majice HOS-a s natpisom "za dom spremni", iz Ureda naglašavaju kako je neprihvatljivo da je tako obučen bilo tko tko će biti dio službenog protokola. Ako je netko takav sa strane, van protokola, dodaju, to je na tijelima državne vlasti da odluče je li potrebno djelovati.

Iz Ureda predsjednika kaži i da je na potpredsjedniku Vlade Miloševiću te čelniku SDSS-a Miloradu Pupovcu odluka hoće li biti u Kninu. Bilo bi neprimjereno postavljati im bilo kakva očekivanja, to je na njima da odluče, kažu iz Ureda.

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.