PROCURILE DODIKOVE NAJMRAČNIJE IDEJE: Sarajevski portal objavio strateške dokumente SNSD-a, ovo je ozbiljno

29.10.2021. 12:26:00

Milorad Dodik, postaje to očito iz posljednjih istupa, misli sve ozbiljnije. Njegova želja da odcijepi Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovini konstantno je na dnevnom redu, a kako donosi portal istraga.ba – koju prenose i drugi relevantni mediji – Dodikova stranka, SNSD, usvojila je sinoć dva dokumenta koji ga još vide vode tome cilju.

Ako ne samom odcjepljenju, onda barem stvaranju “države u državi”.

Naime, Istraga piše kako je SNDS na sjednici Glavnog odbora održanoj sinoć na Palama donio “Informaciju o prenesenim nadležnostima RS-a na nivo BiH i postupku vraćanja nadležnosti” te “Deklaraciju o ustavnim principima”.

Ako ovakav pristup Republike Srpske naiđe na osporavanje, aktivirat ćemo pravo naroda na samoopredjeljenje

Situacija je ovdje prilično jasna: “Ukoliko ne dobije svoje (para)vojne formacije i pravosuđe, Republika Srpska će aktivirati pravo na samoopredjeljenje. A ako, pak, dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će silom biti zabranjeno djelovanje na teritoriji Republike Srspke”, pojašnjava sarajevsko Oslobođenje što bi se promijenilo ako bi ove zamisli bile izglasane u parlamentu Republike Srpske.

“Ovaj proces, također, uključuje donošenje odluke o proglašenju ništavnim zakona o Sudu, Tužilaštvu i svim drugim aktima koje je nametnuo Visoki predstavnik i usvojila Parlamentarna skupština BiH. Nakon toga slijedi zabrana rada organa i institucija nastalih iz tih zakona na prostoru RS sa utvrđenim rokom u kojem treba same da odsele, a ako ne odsele, putem intervencije organa Republike Srpske”, naglašavaju u strateškom dokumentu u kojem su izneseni i kontroverzni stavovi.

“Jedini način za opstanak Bosne i Hercegovine jeste poštivanje Ustava BiH. U suprotnom, ako ovakav realan i svrsishodan pristup Republike Srpske naiđe na osporavanje, Republika Srpska će aktivirati pravo naroda na samoopredjeljenje“, stoji u dokumentu.

Ključna pitanja razrađena su u okviru tačke 10 ovog dokumenta. SNSD namjerava osnovati svoju vojsku, svoje pravosuđe i svoju instituciju koja će ubirati (indirektne) poreze.
Deklaracija o ustavnim principima donosi također brojne kontroverzne točke, počevši od one da se svi zakoni koji je nametnuo Visoki predstavnik su neustavni, ali i da vojska, pravosuđe i institucije ostanu u nadležnosti entiteta…



Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Daniel Radman

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.