PROSVJED ZA OSLOBAĐANJE FRANCIŠKOVIĆA, oglasio se i DORH: “To je neprihvatljivo!”

01.04.2022. 18:41:00

Danas se nekoliko stotina prosvjednika skupilo ispred pritvora u zagrebačkom Remetincu na kojem su tražili da se pusti Marko Francišković.

Francišković je, podsjetimo, priveden početkom prosinca zajedno s ljudima povezanim s prošlim prosvjedima protiv Covid potvrda.

Uz prosvjednike je i policija, a okupljeni su donijeli i megafon te traže da se pritvorenog Franciškovića pusti na slobodu. Prosvjednici su donijeli i zastave koje su razvukli, a u svojim porukama su uglavnom prozivali vladajuće političare.

Policija: Nije bilo potrebe za postupanjem

Zagrebačka policija izvijestila je kako nije bilo potrebe za postupanjem policijskih službenika na subotnjem prosvjedu protiv covid potvrda ispred Remetinca.

Prosvjedi koji, potvrdila je policija, nisu bili prijavljeni, počeli su u podne pred zagrebačkim zatvorom Remetinec, gdje se nalazi Marko Francišković protiv kojega je pokrenuta istraga zbog javnog poticanja na terorizam tijekom ranijih prosvjeda protiv covid potvrda.

Prosvjednici su tražili Franciškovićevo puštanje na slobodu, a transparentima su poručivali da je ‘suditi Marku’, “suđenje narodu i Bogu. Gotovi ste!!!”.

Drugi su pak putem transparenata poručili kako ne žele da se njihova djeca cijepe: “Moje unuke nisu eksperiment”, “Dosta eksperimenata na djeci”, “Predsjedniče pomozite nam”, “Jesmo li 95. oslobođeni ili okupirani”…

DORH: “Prosvjed neprihvatljiv”

Državno odvjetništvo ocijenilo je da prosvjed, održan u petak ispred zgrade DORH-a, zbog istrage zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva protiv Marka Franciškovića osumnjičenog da je javno poticao na terorizam, predstavljaju nedopustivo ponašanje i zakonom zabranjenu prisilu.

DORH je, ne navodeći Franciškovićev identitet, istaknuo da prosvjedi ispred sjedišta tužiteljstva predstavljaju nedopustivo ponašanje i zakonom zabranjenu prisilu u predmetima u kojima zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti.

Tužiteljstvo dodaje kako je DORH stranka u postupku i tijelo kaznenog progona počinitelja kaznenog djela u istrazi koja je nejavna te da nema osnove za bilo kakve razgovore i prijam prosvjednika.

”Prosvjed na javnom mjestu nije postupak istrage sukladno Zakonu o kaznenom postupku, već predstavlja ponašanje suprotno Zakonu o državnom odvjetništvu koji jasno propisuje da je zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima koji se progone po službenoj dužnosti”, ističe DORH u priopćenju.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još je u prosincu pokrenulo istragu protiv Franciškovića zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

Početkom veljače tužiteljstvo je proširilo istragu tereteći Franciškovića da je iz zatvora koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom kojoj je navodno diktirao javne pozive “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, a koje je ona potom objavljivala na jednoj internetskoj platformi.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.