PUPOVAC OPET RELATIVIZIRA DR: “Nije najvažnije pitanje hoće li Milošević u Knin a Plenković u Grubore, ali dogovorilo smo da ćemo razgovarati o tome”

24.07.2020. 17:44:00

Boris Milošević postao je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Milorad Pupovac je za N1 rekao da je riječ o “uravnoteženom, smirenom, izrazito razboritom čovjeku”. Voditelj je primijetio da o njemu riječi pohvale imaju i slijeva i zdesna.

“Ne samo SDSS, ne samo oni koji su birali, svi građani dobili su novog potpredsjednika Vlade”, rekao je Pupovac.

Dodao je da je to “nova razina odgovornosti” i velika stvar ne samo za SDSS ili Srbe u Hrvatskoj, nego za sve pripadnike nacionalnih manjina. I dok se Slobodana Uzelca u vladi nekoć doživljavalo više formalno, primijetio je voditelj, predsjednik SDSS-a je uzvratio da je Miloševićeva pozicija izrazito visoka:

“To je na razini onoga što je imao Neven Mimica kod Zorana Milanovića. Od toga ne može biti više, osim samog premijera.”

Na primjedbu da opozicija smatra da je novi ulazak SDSS-a u vladu samo “stara priča u novom ruhu”, Pupovac je rekao: “Neke opozicijske rasprave nisu bile inventivne, pa ni zapažanja nisu bila previše lucidna.”

Pupovac je rekao da je plan vlade takav da to nije odavno vidio, čak je citirao Tomislava Tomaševića iz Možemo!, koji je rekao da će “biti značajno ako se ostvari i 30 posto zacrtanog”:

“Sigurni smo da će biti i više od 30 posto. Dugo nismo vidjeli tu vrstu zaokreta u politici vlade kao što se može nazrijeti u novoj vladi gospodina Plenkovića. Vrlo ambiciozan plan koji će trebati nositi u izvanrednim okolnostima.”

Rekao je da je politička scena, i u HDZ-u i u Saboru, sada puno stabilnija, da je problem u četiri godine bio dio i političke scene i “one koja se nije trebala baviti politikom”, odnosno u tome što su u vladi trošili puno vremena na destabiliziranje, očito s krajnje desnice.

Pupovac je rekao, na pitanje hoće li Boris Milošević ići u Knin na obilježavanje obljetnice “Oluje”, a izaslanici HDZ –a u, primjerice, Grubore, da to “sigurno nije najvažnije pitanje danas”. Ipak:

“O tome smo se dogovorili da razgovaramo. A to je već značajno.”

Rekao je da svi moraju biti svjesni koliko je za to potrebno hrabrosti i s jedne i s druge strane, jer je riječ o “traumatičnoj temi i za Hrvate i za Srbe”.

“Najveća i najviša svetinja za nas je hrvatski Ustav i hrvatski zakon. Poštujemo sve ljude koji su bili vođeni idejom slobodem za svoju zemlju. U ratu su sudjelovali i neki ljudi bliski članovima stranke koju vodim, a neki su bili na drugoj strani, kako to već u ratovima ove vrste biva“, rekao je Pupovac.

Rekao je da je proces započet još 1996. s Franjom Tuđmanom, prekinut s krajem vlade Jadranke Kosor, zbog onih istih “destabilizirajućih faktora”.

“Bit ćemo sretni da možemo napraviti, ne korak dalje, nego da nastavimo hod koji smo tada započeli, a koji je tada nasilno prekinut”, rekao je.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.