SABOR PREKINUO ZASJEDANJE: Pupovac izvrijeđao Zekanovića, nazvao ga “Srboljubom”, Zekanović: “Zar će manjine same sebe popisivati”

21.02.2020. 15:31:00

Radni tjedan u Saboru završava glasovanjem, između ostalog, i o popisu stanovništva. No, kako javlja N1, glasovanje koje je trebalo početi u podne kasnilo je desetak minuta jer se čekalo da se u sabornici pojave predstavnici nacionalnih manjina. Oporba je to iskoristila kako bi se povukla iz dvorane i na taj način pokušala srušiti kvorum.

Ipak, manjinci su se pojavili i glasovanje je počelo samo da bi ubrzo opet bilo prekinuto. Naime, problem je nastao oko novog Zakona o popisu stanovništva, gdje je većina odbila amandmane manjinaca.

Zastupnik češke manjine Vladimir Bilek zato je u ime Kluba nacionalnih manjina zatražio stanku, kako bi se konzultirali oko glasanja o zakonu.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Branko Bačić, koji je također kazao da se moraju konzultirati oko glasovanja.

Na to se javio Hrastov Hrvoje Zekanović koji je vladajuću koaliciju nazvao Hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom.

– Hoćete li udovoljiti Pupovcu da manjine same sebe popisuju? Možda bi bilo najbolje da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškove prijevoza kad prevozi ljude u Hrvatsku.

Pupovac mu je uzvratio:

Hrvoje Srboljub Zekanović je pokazao zašto klub smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena.

Na to se opet javio Zekanović i ponovno prozvao zbog trgovačke koalicije, na što su manjinci napustili sabornicu.

Nakon stanke, Jandroković je izvijestio da će Klub manjina obaviti dodatne konzultacije, pa je glasanje odgođeno za idući tjedan, prenosi dnevnik.hr.

Što je Klub nacionalnih manjina tražio

Odbijeni su amandmani Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i amandman koji se tiče imenovanja popisivača iz redova manjina.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić tumačio je kako se svatko može slobodno izjasniti o materinskom jeziku, a uvođenje “dva modaliteta” u rezultatima obrade moglo bi dovesti do nepouzdanih i nejasnih odgovora i posljedično neusporedivosti podataka u odnosu na ranije popisne podatke.

Kad je riječ o popisivačima, Zrinušić kaže da Državni zavod za statistiku kod svakog popisa izrađuje upute u kojima precizno definira uvjete za popisivače, pa će tako biti i ovaj put.

“Kod kriterija za izbor jasno će se naglasiti obveza županijskih izbornih povjerenstava da pri izboru u područjima naseljenim manjinama obvezno vode računa o zastupljenosti popisivača iz reda nacionalne manjine”, naglasio je.

Na tom je tragu bilo i objašnjenje Branka Bačića (HDZ) koji ističe da će popis iduće godine biti četvrti od 1991. i da su za sve popise do sada vrijedila ista pravila.

Sabor je u petak odglasovao četiri od 29 planiranih točaka, a u dnevni je red uvrstio 12 novih točaka, među kojima je i prijedlog o razrješenju dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.