Sjednica Vlade: Premijer Andrej Plenković najavljuje povećanje statusa roditelja njegovatelja i novi Zakon o osobnoj asistenciji

07.06.2023. 10:25:00

Potpisat ćemo Memorandum o razumijevanju o ovom dodatku, ali će se ova povećanja trajno ugraditi u Zakon, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade

Na dnevnom redu sjednice Vlade Republike Hrvatske je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi, a kojim bi se na 10 mjeseci produžio status roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta. 

Osim toga, premijer i ministri će donijeti konačan prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji, piše 24sata.

PRATITE UŽIVO: 

Na početku sjednice se obratio premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se na dogovor sa sindikatima u javnim i državnim službama. 

- Nakon razgovora otprije 20-ak dana, a u kontekstu donošenja novog zakona koji će uskoro ići u javno savjetovanje, te koji će stupiti na snagu iduće godine, htjeli smo naći zajedničko rješenje za aktualnu situaciju - rekao je Plenković. Rekao je kako će se plaće povećavati za 100, 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima. 

- Potpisat ćemo Memorandum o razumijevanju o ovom dodatku, ali će se ova povećanja trajno ugraditi u Zakon - rekao je. 

Naglasio je kako se ovo povećanje odnosi na službenike u pravosuđu, koji su, podsjetimo, u štrajku.

Osvrnuo se i na euroobveznice koje su po prvi put izdane otkako je Hrvatska u europodručju. 

- Postoji ogroman interes investitora - rekao je. 

- Jučer je bio intenzivan dan, pokrenuli smo Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju, bila je prva sjednica, za Hrvatsku je važno da budemo u korak s četvrtom industrijskom revolucijom - kazao je.

Komentirao je i uništenje brane u Ukrajini. 

- Snažna je bila i naša osuda, ali i reakcija međunarodne zajednice. Ovo je još samo dio mozaika teške situacije, to je kritična infrastruktura i ekocid koji ugrožava živote desetaka tisuća ljudi - rekao je. 

- Danas je na Vladi Zakon o savjetima mladih, važni zakoni, politika uključivanja mladih, kao i dva važna zakona - o socijalnoj skrbi i osobnoj asistenciji kao što smo i najavili - istaknuo je.

Uskoro više... 

Izvor: 24sata/Foto:screenshot/YouTube

Izvorni autor: PDN/24sata/Nikol Zagorac, Tina Ozmec-Ban

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.