‘SKLADIŠTA SU PUNA!’ MORH: ‘Bez brige, nije sve otišlo u Ukrajinu. Pričuva ima oružje i streljivo’

23.03.2023. 20:35:00

Ukupna vrijednost vojne pomoći koju je Hrvatska dosad poslala u Ukrajinu navodno iznosi 123 milijuna eura. Tako se spominje više od 35 tisuća jurišnih pušaka i nekoliko milijuna komada streljiva za njih, te više od 40 topova M-46 i D-30 uz nekoliko tisuća pripadajućih granata, kao i više stotina ručnih protuzračnih sustava Igla i Strela 2M.

Sada nakon informacije o desetak tisuća poziva koje je MORH odaslao na adrese pričuvnika Hrvatske vojske, među određenim se analitičarima pojavila bojazan da se ovi vojni obveznici nemaju čime naoružati.

Bojazan da je pričuva HV-a ostala bez oružja

“Hrvatska vojska u pričuvi ima stotine minobacača u kalibrima 60, 82 i 120 mm. Dio ih je zarobljen od JNA, dio kupljen, a postojala je i domaća proizvodnja za vrijeme Domovinskog rata. Najbrojniji su minobacači u kalibru 60 mm kojih posjedujemo više od 1000. Prema objavljenim podacima, u Ukrajinu je poslano više stotina minobacača u svim kalibrima, ali i tisuće mina za njih”, zaključuje Željko Primorac.

M70, za koju je RH imala velike zalihe streljiva, bila je namijenjena vojnoj pričuvi. Također, određena količina navedenih strojnica svakako treba ostati u skladištima za brzo raspoređivanje i naoružavanje vojnih obveznika u slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja u državi.

“Nadajmo se kako je netko od naših vojnih stratega mislio i na to. U protivnom, od HS Produkta žurno treba naručiti dodatne količine VHS strojnica kako bi se osiguralo naoružavanje pričuve i vojnih obveznika.”

Nezavisni novinar i vlasnik portala Trafika Danko Radaljac je također svjestan nedostatka oružja zbog donacija Ukrajini, no to ne smatra najvećim problemom.

“Ima kalašnjikova. Pričuva se ionako oblokava po vojarnama”

“Kalašnjikova uvijek ima. Veće je pitanje kada ćemo mi zaključiti što točno želimo s vojskom. Želimo li jaku, profesionalnu vojsku koja odgovara NATO-ovim standardima, ili ćemo se i dalje igrati nekakvog Istočnog bloka i imati nekakve rezerviste i ovu vojsku po vojarnama, koji se oblokavaju i po šest mjeseci ne rade ništa?”, kazao je dodajući kako je ionako profesionalna vojska ona koja pobjeđuje u ratovima.

Provjerili smo u MORH-u ima li razloga za brigu i kako HV stoji s oružjem koje je namijenjeno pričuvnim vojnicima.

MORH: “Imamo i oružje i streljivo za pričuvne vojnike”

“Za sve potrebe koje iskažu Oružane snage Republike Hrvatske, a tu spada i iskaz potreba vezan za naoružavanje pričuvnog sastava, Ministarstvo obrane osigurava pravni i financijski okvir. Drugim riječima, od Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske očekuje se da će pravovremeno prepoznati materijalne, ali i ostale potrebe Hrvatske vojske”, stoji u dopisu.

O trenutnom stanju dostupnog naoružanja i streljiva za pričuvne postrojbe, kažu – riječ je o klasificiranim podacima. Međutim:

“Ono što možemo reći je da je za pričuvnike Hrvatske vojske osigurano naoružanje kao i potrebno streljivo te da su svi pričuvnici adekvatno opremljeni. Naglašavamo kako Ministarstvo obrane kontinuirano prati stanje zaliha streljiva i sukladno s potrebama Oružanih snaga, kao što smo i rekli, traži najbolje i najefikasnije načine popunjavanja.”

Skladišta su popunjena

Iz MORH-a kažu kako u vrijeme kada je zbog globalnih okolnosti otežana opskrba kako naoružanjem, tako i streljivom, važno da su skladišta adekvatno popunjena i da se održavaju sposobnosti Oružanih snaga, što je nedavno u Bruxellesu istaknuo i ministar obrane Mario Banožić.

“Podsjetimo, na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara vanjskih poslova i ministara obrane ministar obrane potpisao je Projektni sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva u okviru Projekta kategorije B Europske obrambene agencije. Uz Hrvatsku je uz 17 država članica Europske unije iskoristilo priliku potpisati Sporazum s EDA-om, čime je stvoren okvir za nastavak procesa vezanog uz zajedničku nabavu streljiva za potrebe država članica, ali i Ukrajine.”

Izvor: dnevno.hr/Foto:MORH

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.