Specijalno izdanje Bujice o Tomislavu Merčepu

26.11.2020. 20:36:00

KREŠIMIR MILETIĆ: - Epidemiološke mjere samo su izgovor, Merčep nije ispraćen uz vojne počasti, zbog politike HDZ-a i SDSS-a!

TOMISLAV JOSIĆ: Ogorčen sam na branitelje, gdje su sada udruge, gdje je Generalski zbor, zajednica 'Gojko Šušak'?!

BRANIMR GLAVAŠ: “Ovo je sramota aktualne vlasti! Da je Blago Zadro živ i njega bi proglasili zločincem!“

MIODRAG DEMO: - Odgovorni su Medved, Banožić i Božinović!

IVAN ANĐELIĆ – DOK: - Žrtvovali su ga isto kao i Brodarca!

Od svih televizija u Hrvatskoj, jedino su kamere Bujice Z1 televizije bile na zagrebačkom Mirogoju, gdje je u srijedu pokopan Tomislav Merčep. U studiju Bujice gostovali su Merčepov suborac iz Vukovara i predsjednik Savjeta za branitelje Grada heroja Tomislav Josić i Krešimir Miletić, maloljetni dragovoljac Domovinskog rata, koji je pod Merčepovim zapovjedništvom, 1991. godine ratovao na gospićkom bojištu.

“Tomislav Merčep je prekrasan otac i predivan čovjek i nama je na ratištu bio kao drugi otac,” rekao je Miletić: “Kada je shvatio da smo ih prevarili za godine i da imamo samo 17, a drukčije nas ne bi pustili na ratište, Merčep nas je izdvojio i zapovjedio starijima od nas da nam ne smije pasti dlaka s glave! Možete zamisliti kako je to izgledalo na prvoj crti bojišta u Gospiću, koji je tada, po nekim procjenama, branilo svga par stotina ljudi… Tomo je jako puno doprinio i na svakom ratištu, na kojem se pojavio, napravio je preokret. Čim je došao, već sutradan su padale vojarne i oslobođan je teren pod okupacijom.”

Merčep je, uz Blagu Zadru, najzaslužniji za obranu Vukovara - smatra Tomislav Josić: - On i Blago Zadro posložili su cjelokupnu obranu, a dolaskom Dedakovića i Borkovića obrambena linija je utvrđena… Da nije bilo Merčepa i Zadre, Vukovar ne bi toliko dugo izdržao.

JOSIĆ: “ZAŠTO STANIMIROVIĆ NIJE SUĐEN PO ZAPOVJEDNOJ ODGOVORNOSTI ZA VUKOVARSKU BOLNICU?!”

Na pitanje zašto Tomislav Merčep nije sahranjen uz vojne počasti, Josić je odgovorio: - Politika je jednostavno takva. Ako nisi punoglavac, ako im ne klimaš glavom i ne digneš ruku kad ti tako kažu, naravno da si nepodoban.

Osvrnuo se na presudu za ratne zločine koju je imao Merčep: - Njega su osudili po zapovjednoj odgovornosti. Ne postoji niti jedna pisana zapovijed u kojoj bi Tomislav Merčep zapovjedio da se bilo tko ubije, niti je on sam izvršio bilo kakav zločin. Nekima drugima, koji su trebali biti osuđeni po zapovjednoj odgovornosti, gleda se kroz prste...

Na koga misli, zanimalo je voditelja, a Josić je, bez dlake na jeziku, prozvao Plenkovićevog koalicijskog partnera: - Spomenuo bih Vojislava Stanimirovića, koji je bio komandant saniteta tzv. SAO Krajine. Samim time, kad je ušao u vukovarsku bolnicu, bio je zapovijednik na tome mjestu. Pod Stanimirovićevom zapovjednom odgovornošću ubijeno je 260 ranjenika! Nažalost, hrvatsko pravosuđe nije nikad našlo dovoljno dokaza niti je imalo dovoljno dobre volje, a politika je stopirala da se Stanimirovića osudi. Žalosno je da mi sudio naše branitelje i ljude koji su zaslužni za obranu države, a oni koji su je napadali, jednog će dana, izgleda, biti sahranjeni uz vojne počasti!

U Bujici je objavljen dokument Ministarstva obrane, iz kojeg se jasno vidi kako je aktualna vlast odbila da Merčep bude pokopan uz vojne počasti. Autentičnost dokumenta potvrdio je pročelnik zagrebačkog Ureda za branitelje Miodrag Demo i vrlo konkretno otkrio pozadinu cijele afere: - Tomislav Merčep je, kao hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, imao pravo na posljednji ispraćaj uz vojne počasti. Naše institucije i naša ministarstva u ovom su slučaju prekršile zakone Republike Hrvatske, zar to nije žalosno?!

DEMO: “DA SE NE BI MOŽDA PUPOVAC NALJUTIO?!”

Na konkretan upit, o kojim je ministarstvima riječ i koji su ministri odgovorni, Demo je vrlo jasno odgovorio: - I ministar branitelja i obrane i MUP-a! Nije u redu prema čovjeku... Merčep je osuđen kako je osuđen, ali on je svoju kaznu odslužio i ne mogu mu oduzeti elementarno pravo jer mu ono pripada i stečeno je temeljem zakona.

Na pitanje jesu li dosita posrijedi bili epidemiološki razlozi ili je to samo izgovor aktualne vlasti da ne pošalje počasni vod na Mirogoj, Miodrag Demo odgovorio je protupitanjem: - Da se ne bi možda Pupovac naljutio?!

“Tko je Pupavac da nam oodi politiku,” pita Demo i poručuje: “Ako je to cijena svega, smatram da to nije dobro.”

Odluka koju je donio MORH nema apsolutno nikakve veze sa onime što piše u dokumentu i smatram da je ona posljedica političkog dogovora SDSS-a i HDZ-a – komentirao je Krešimir Miletić: - Kada su odlazili na razne komemoracije, s Pupovcem i Miloševićem u glavnim ulogama, tada im nije smetala korona! Ovo je jedan izgovor, jedna forma da se izbjegne politička istina i da se Hrvatsku državu odmakne od Tomislava Merčepa.

MILETIĆ: “MERČEPA SE PONIŽAVA I NAKON SMRTI!”

Ne mogu reći da sam razočaran u politiku zbog toga što se dogodilo Merčepu jer politika nam priča priče, lažu, pričaju jedno, a rade sasvim drugo i na to smo već, nažalost, navikli – komentirao je Josić: - Ogorčen sam na hrvatske branitelje! Da je SDP na vlasti i da se ovako nešto dogodilo, vjerujem da bi se sve udruge odmah pobunile. Tomo je sahranjen bez ikakvih vojnih počasti, a ja sam sto posto siguran da se neće javiti niti jedna udruga, niti Generalski zbor, niti HDZ-ova Zajdnica branitelja ‘Gojko Šušak’... Nitko se neće javiti! Oni se ne smiju pobuniti i moraju šutjeti! HDZ je na vlasti i oni su sada svete krave! Zato sam više ogorčen i ljut na hrvatske branitelje, zbog ovakve situacije nego na političare.

“Tomislav Merčep dao je nevjerojatan doprinos u obrani i oslobađenju Hrvatske,” kaže Krešimir Miletić, također ogorčen činjenicom da su njegovom ratnom zapovjedniku uskraćene vojne počasti: “Čovjeku je oduzeto dostojanstvo i zadnje pravo koje svi imamo. Na koncu života, kada ti više nitko nište ne može oduzeti jer tvoj je život završio, oni ga opet ponižavaju i šalju jednu izuzetno ružnu poruku. A način na koji se nekoga ispraća je poruka ne samo toj osobi i njegovoj obitelji, već je to poruka svima nama, koji smo tih dane sudjelovali u obrani Hrvatske.”

Tomislav Merčep je puno više od jednog događaj, koji je sudski obilježen na, po meni, sramotan način – napominje Miletić i slaže se s Josićem: - Merčepu nikada nije dokazano da je i na jedan način bio povezan sa zločinima koje su mu stavili na teret, čak ni na prvome sudskom ročištu, kada je bilo prvo suđenje samim počiniteljima, Merčep uopće nije pozvan kao svjedok niti je bio zaveden u spisu… I tada kreće uigrani napad, medijska haranga, različite udruge rade pritisak, a naša politička nazovi-elita popušta i organizira se novo suđenje, na kojemu su mu prišili najniži oblik pravne odgovornosti, a to je da je on, navodno, mogao spriječiti, a nije spriječio počinitelje. I počinitelji i svi svjedoci koji su prošli kroz sudnicu, svi su unisono govorili kako Merčep sa svime nema apsolutno nikakve veze.

ZAŠTO JE DUBOKA DRŽAVA UDARILA NA LJUDE POPUT MERČEPA?

“Merčepov najveći krimen je to što je bio posebno snažna ličnost i osoba koja se nije dala kontrolirati,” uvjeren je Krešimir Miletić: “Sve osobe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i koje nisu bile pod kontrolom vlasti, a uživale su ugled među svojim suborcima i imale sjajne rezultate na bojištu, prije ili kasnije, našle su se na udaru duboke države. Tomo Merčep je bio taj, koji je bio glavni kipar i arhitekt obrane Vukovara. Došao je u Gospić i Gospić je obranjen. Nakon toga ide na slavonsko ratište, gdje također slijedi preokret u Pakracu i Lipiku... Planirao je i akciju proboja prema Vukovaru, tri puta je ranjen… I sada se cijeli njegov život, na izraito ružan način, svodi na presudu u kojoj, ja osobno, ne vidim nikakvu težinu.”

 Tko nije vidio kako je izgledalo gospićko ratište tih dana ’91. godine, on teško može razumjeti bilo koga i bilo kakvu situaciju - napominje Miletić i nastavlja: - Tada nije bio natječaj za balerine i tada se nije ovako pisalo o našim herojima… Postoje različiti kolumnisti, koji Merčepa opisuju kao nekakvog smiješnog čovječuljka iz vukovarskog kombinata ‘Borovo’... A upravo je to prekrasna priča; kako jedan običan čovjek, iz jednog kombinata, iz jednog malog grada kao što je bio Vukovar, odjednom postane nevjerojatan junak na ratištu, netko tko organizira obranu cijelog jednog grada. I ne samo svoga grada... Njemu nije bio problem otići i organizirati obrane i drugih gradova po Hrvatskoj. Svi mi, koji smo bili u njegovoj blizini, nismo mogli osjećati strah… Tomislav Merčep je nosio jednu nevjerojatnu karizmu, a unosio je mir i hrabrost u ljude oko sebe.

DOK ANĐELIĆ: “MERČEPA SU ŽRTVOVALI ISTO KAO I BRODARCA!”

k Hrvatske vojske i vukovarski dragovoljac Ivan Anđelić – Doktor o Merčepu je rekao: - Narod mu je vjerovao, stali smo iza njega, rezultati se vide. Stvorena je Republika Hrvatska i daj Bože da smo imali toliko generala sa uspjesima u Domovinskom ratu, kao što je Merčep! Organizirao je obranu Vukovara i kada smo imali najmanje, kada nam je bilo najteže, ljudi su išli za njim i jedino su njemu vjerovali – i pored Merčepa je bio naš pokojni Blago Zadro. Godine ’91. sa ono malo oružja i malo ljudi, svojim je srcem i hrabrošću zauzeo i vratio položaje izgubljene kod Pakraca... Zna se kako bi Gospić prošao i da bi i on pao da Merčep sa svojim dečkima nije došao u Liku i vratio ključne obrambene položaje u naše ruke…

Dok Anđelić je ogorčen na ponašanje aktualne vlasti, ali i onih ranijih, prema Tomislavu Merčepu: - Naša vlast sluša Europu i postupa po njihovim zakonima, za svoje su ga interese žrtvovali, a mi, prijatelji Tome Merčepa, postupili smo onako kako nas je on učio i vodio!

“Hrvatska je Merčepa žrtvovala, isto kao i našeg generala Bobetka, kao i Slobodana Praljka, kao i Đuru Brodarca,” govori Anđelić i napominje: “Suđeni su isto kao i naši Zrinski i Frankopani pa je, s velikim odmakom vremena, povijest ipak pokazala da su oni sveci i počasno su sahranjeni su u katedrali!”

Nema čovjeka kome Merčep nije pomogao i iza koga nije stao, ponosan sam što sam bio s njim – zaključio je sjećanje na svog suborca Ivan Anđelić – Doktor.

GENERAL BRANIMIR GLAVAŠ EKSKLUZIVNO ZA BUJICU: “MERČEP JE HEROJ I KLASIČAN PRIMJER NEPRAVDE KOJA SE NANOSI BRANITELJIMA!”

Ekluzivni intervju za Bujicu o svom prijatelju i suborcu, Tomislavu Merčepu, dao je ratni zapovjednik obrane Osijeka Branimir Glavaš.

S generalom Glavašom razgovarala je Andrea Jelena Barešić: - Tomislava Merčepa upoznao sam na Silvestrovo 1989. godine u Šarengradu, prigodom osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, njezinog prvog temeljnog ogranka na području današnje Vukovarsko-srijemske županije. Naše prijateljstvo je potrajalo sve do trenutka dok nije ispraćen na posljednji počinak…

Za Glavaša su Merčepove ratne zasluge “neupitne i nedvojbene”: - Nakon prvih demokratskih izbora, kada je srušen stari komunistički režim, praktički već u lipnju, srpnju i kolovozu ’91. godine, pojavom srpskih barikada na kninskom području i nešto kasnije u Slavoniji, Merčep je organizirao obranu, ne samo vukovarskog područja, već cijelog tog dijela istočne Slavonije. Surađivali smo od prvoga dana i imao je jako dobar osjećaj za procjenu razvoja budućih događaja na istoku Hrvatske. Za njega uopće nije bili upitno i dvojbeno da će vrlo brzo doći do otvorene velikosrpske agresije, s namjerom da se osvoji i okupira barem dio Hrvatske, na Šešeljevoj liniji Virovitica – Karlovac - Karlobag.

I generala Glavaša muči nepravda koja je učinjena Tomislavu Merčepu: - Bio je primjer žrtve i svih nepravdi koje su u proteklih dvadeset i pet godina nanošene populaciji hrvatskih branitelja. On je najklasičniji primjer i boljega nema, simbolizira svu tu nepravdu… Tomislav Merčep je nedvojbeno heroj Domovinskog rata i tu nema nikakve dileme! Bez obzira što se maše nekakvom, danas, pravomoćnom presudom da je on odgovoran za nekakve ratne zločine.. On je heroj Domovinskoga rata, rame uz rame pokojnom generalu Blagi Zadri!

GLAVAŠ: “BLAGO ZADRO JE IMAO SREĆU ŠTO JE POGINUO, DANAS BI I NJEGA PROGLASILI ZLOČINCEM!”

“Blago Zadro je, za razliku od Tomislava Merčepa, imao životnu sreću - i on osobno i njegova obitelj - da je položio svoj život u temelje Hrvatske države u listopadu 1991. godine,” nastavlja Glavaš: “Da je Blago Zadro preživio velikosrpsku agresiju, budite sigurni da bi, rame uz rame s Tomislavom Merčepom, bio suđen! On bi, rame uz rame svih drugih hrvatskih branitelja prepoznatljivih u pojedinim dijelovima Hrvatske, bio suđen i presuđen kao ratni zločinac! I danas ne bi bio heroj Blago Zadro i služio za dnevno političke predstave političkih struktura… Imao je sreću što je poginuo i što će ga Hrvatska u budućnosti pamtiti kao heroja, što je uistinu i bio. Ja to mogu najbolje reći jer sam prošao sličan put Tomislavu Merčepu; da je Blago Zadro preživio, dobio bi najmanje deset godina zatvora i bio bi zatočenik naših kazamata!”

I Glavaš je u Bujici prokomentirao pogreb Merčepa bez vojnih počasti: - To je sramota aktualne hrvatske vlasti i općenito Hrvatske države! Obrazloženje i objašnjenje da zbog epidemioloških razloga neće biti počasne paljbe, to je sramotno! Sramotno je od ministra obrane, kojem je Merčep stvarao Hrvatsku državu i sramno od našeg suborca – ministra Medveda! Mislim da nije smio popustiti i da je na Mirogoju morao biti počasni vod, počasni plotun morao je biti ispalljen kada odlazi heroj Domovinskog rata i simbol Domovinskog rata u istočnoj Hrvatskoj.

“Ako su epidemiološki uvjeti takvi, kakvi jesu, na Mirogoju nije trebao biti cijeli vod, moglo ga je biti pola, moglo je biti pet hrvatskih vojnika s pet pušaka, uz distancu i na taj način bi Hrvatska Merčepu, barem simbolično, odala počast koju je uistinu i zaslužio,” zaključio je Branimir Glavaš.

JOSIĆ OTKRIO: “SINIŠU GLAVAŠEVIĆA NA MJESTO UREDNIKA HRVATSKOG RADIJA VUKOVAR POSTAVIO JE TOMISLAV MERČEP, A EVO KAKO MU SE BOJAN ZAHVALIO…”

Da je danas bio sprovod nekoga iz SDSS-a i da je preminuo netko politički važan ovoj vlasti, netko o kome ovisi opstanak Plenkovićeve vlade, tada bi na Mirogoj došlo i pet počasnih vodova, ako treba – konstatirao je u nastavku emisije Krešimir Miletić, uz napomenu: - Kada nešto hoćeš, pronađeš način, a kad nešto ne želiš, pronađeš opravdanje i izgovor.

S Miletićem se složio i Josić: - Da je Merčep na sahrani imao visoke vojne počasti, da je na Mirogoj došao bilo tko iz Vlade ili netko od visokih dužnosnika, HDZ bi se zamjerio svom koalicijskom partneru SDSS-u i ta “pomirba” koju sada toliko promoviraju, ne bi mogla ići dalje… To je razlog zbog kojeg su pristali na ovaj ustupak, nisu htjeli naljutiti svoje političke partnere.

Tomislav Josić u Bujici je posebno prokomentirao objavu Bojana Glavaševića, koji se na društvenim mrežama na vrlo ružan način oprostio od Tomislava Merčepa. Otkrio je i jedan zanimljivi detalj: - Upravo je Tomislav Merčep za urednika Hrvatskog radija Vukovar postavio Sinišu Glavaševića! Siniša je bio degradiran i Merčep ga je postavio za urednika, a ovo što je Bojan napisao, vjerojatno je hvala Merčepu koji je promovirao njegovog tatu!

NITKO IZ VUKOVARSKOG HDZ-a NIJE BIO NA SAHRANI UTEMELJITELJU MERČEPU!

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.