Srbi su nakon stravičnog pokolja Škabrnji nadjenuli novo ime: Kako su ga nazvali neće vas uopće iznenaditi

18.02.2024. 08:19:00

Tri mjeseca nakon stravičnog pokolja Hrvata u Škabrnji, četnici su 20. veljače 1992. godine preimenovali to malo mjesto pored Zadra, koje simbolizira stradanja Hrvata u Dalmaciji, u Todorovo selo.

Nakon pokušaja etničkog čišćenja Škabrnje, srpski je neprijatelj otišao korak dalje i na ulaz u mjesto stavio ploču s novim nazivom koju su ispisali na ćirilici. Srbi su Škabrnju preimenovali i nazvali Todorovo Selo. Iako nikad nije došlo do službene potvrde, pretpostavlja se kako su Škabrnju preimenovali u čast četničkom vojvodi Todoru Laziću.

Njega je četnički vojvoda i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj u svibnju 1993. godine na planini Romaniji proglasio četničkim vojvodom. To je bila prva ceremonija nakon Drugog svjetskog rata na kojoj su se dodijeljivale titlue četničkog vojvode. Uz Todora, tu večer, titlu je dobilo njih čak 15, a među njima je bio i nekadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

“U Republiku Srpsku, na prvi dan referenduma, stigao je srpski četnički vojvoda Vojislav Šešelj, i predsjednik Srpske radikalne strane. Odmah nakon što je prešao Drinu obišao je naše branitelje na prvoj crti obrane”, uvodne su riječi srbijanskih vijesti iz proljeća 1993. “Kao jedini srpski četnički vojvoda koji je neposredno angažiran u oslobodilačkoj borbi srpskoga naroda slijedeći tradiciju srpskih četnika za izvanredne zasluge u ovom ratu veliko junaštvo i pokazanu ratnu vještinu , najistaknutijih četničkih komandanata proglašava novih 18 vojvoda”, izvijestili su tada srbijanski mediji, piše Direktno.hr.

‘Bog prašta, mi ne, dobrodošli u mrtvo selo’

No, to nije jedini put da su okupatori ćirilicom označavali Škabrnj, tijekom svjedočenja u Haagu protivo osuđenog srpskog ratnog zločinca Milana MartićaNeven Šegarić, opisujući slike koje su tužitelji priložili kao dokaza na sudu, opisao je devastiranu školu. “To vam je naša Osnovna škola Vladimira Nazora u Škabrnji koja je minirana, zapaljena, a sad hvala Bogu i obnovljena, a ova dolje slika, to vam je njihov srpski znak”, započeo je.

Na slici je prikazana razorena škola te grafit koji su srpski okupatori napravili. “I dolje vam piše na ćirilici, ‘Bog prašta, mi ne, dobrodošli u mrtvo selo'”, opisao je Šegarić stravične prizore tada. Podsjećamo, pobunjeni Srbi i postrojbe JNA tijekom Domovinskog rata počinili su nezapamćene zločine nad Hrvatima u malom dalmatinskom mjestu koje je uz Vukovar postalo simbolom stradanja Hrvata u Domovinskom ratu. Naime, neprijatelji su u studenom 1991. godine ubili 43 civila i 15 hrvatskih branitelja, a tijekom cijelog rata ubijeno je 56 civila, a poginulo je 25 branitelja iz tog mjesta. Civili koji su se skrivali u podrumu, osobito žene, djeca i starije osobe, koji su se skrivali, nasilno su izvučeni, ubijani i masakrirani. Stotinjak civila, uglavnom žena i djece, zarobljeno je i odvedeno u Benkovac, a za zločine u Škabrnji osuđena je samo medicinska sestra Zorana Banić, prenosi 7dnevno.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:FB/Škabrnja Online

Izvorni autor: PDN/7dnevno/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.