STRUČNJAK OTKRIO ŠTO BI MOGAO BITI UZROK PADA MIG-a: ‘Od aviona nije puno ostalo, a koliko dugo letimo s njima, nije ih previše ni palo’!

07.12.2022. 07:32:00

Bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac za RTL Danas je komentirao današnji pad MiG-a, a na pitanje je li pametno letjeti tako starim zrakoplovima, iako se uzrok pada još ne zna, rekao je da “nije u pitanju starost zrakoplova, nego ispravnost”.

“Ovi MiG-ovi su remontirani i pregledani svaki put prije samog leta, nema potrebe sumnjati u to da je avion bio ispravan za letenje”, ustvrdio je Štimac.

S obzirom na to da se prema slikama s terena vidi da je MiG pronađen prepolovljen, gotovo potpuno izgorio, na pitanje što misli da se dogodilo je rekao: “Ako je stao motor, pilot ima vremena za radnje u takvim izvanrednim situacijama, a to je usmjeriti avion prema nenaseljenom području, namjestiti se za iskakanje i pripremiti se”.

“Prilikom katapultiranja ide i do 28 G tako da treba biti pripremljen za takav izbačaj. Onda treba paziti i kod prizemljenja. Mislim da je tu bilo dovoljno vremena. Ako se jedan pilot ozlijedio, vjerujem da nije to tako strašno”, naveo je bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Dodao je kako ga nije iznenadilo što je ovo peti MiG koji se srušio, ako isključimo situaciju iz 1996. godine.

“Ne samo s MiG-ovima, događaju se nezgode, nesreće i katastrofe te kad se pogleda statistika koliko dugo letimo tim MiG-ovima, pa i u ratu, nije čak puno MiG-ova srušeno. Nije ih previše ni palo”, zaključio je Štimac za RTL Danas.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:ICV.hr

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.