Švicarska kupuje 36 borbenih aviona F-35 Lightning II

05.07.2021. 07:03:00

U natječaju za kupnju novog borbenog aviona bila su ponuđena četiri modela, a Švicarci su se odlučili za Lockheed Martinov mlažnjak klasične konfiguracije, bez VTOL mogućnosti

Švicarska i Lockheed Martin ovoga su tjedna objavili kako će zaključiti posao kupoprodaje 36 novih borbenih aviona tipa F-35 Lightning II, koje će Švicarska kupiti za svoje Ratno zrakoplovstvo. Rezultat je to provedenog međunarodnog natječaja, nakon kojeg je kupac zaključio da upravo model F-35 nudi najveće ukupne prednosti uz najniži ukupni trošak.

Za razliku od hrvatskih, švicarske su vlasti o ovoj odluci izravno konzultirale građane. Na referendumu održanome u rujnu prošle godine o ovoj je odluci glasalo nešto više od 3,2 milijuna Švicaraca, da bi rezultat bio 50,1% : 49,9% u korist odluke o kupovini novih aviona. Samo devet tisuća glasova u ovom je slučaju prevagnulo, no to je bilo dovoljno da se nastavi s procesom odlučivanja i objavom natječaja. Budžet za nabavku aviona predložen u referendumu iznosio je najviše 6 milijardi švicarskih franaka.

Na poziv Švicarske stigle su četiri ponude. Nudili su im se europski Eurofighter Typhoon, francuski Rafale, te dva američka zrakoplova – F/A-18E/F Super Hornet te, u konačnici pobjednički, R-35 Lightning II.

Poseban paket za Švicarce

Ovom odlukom Švicarska će postati 15. zemlja svijeta koja je kupila F-35. Proizvođač zrakoplova kaže kako će kupac dobiti 36 primjeraka zrakoplova u konfiguraciji F-35A, dakle bez mogućnosti vertikalnog polijetanja i slijetanja. Modeli će biti prilagođeni potrebama švicarskih Oružanih snaga kad je riječ o trenažnom programu, ali i autonomiji u odlučivanju i održavanju zrakoplova (u čemu Švicarska želi zadržati neutralnost i ne vezati se uz druge dobavljače).

Obećavaju i kako će švicarska industrija imati koristi od ovog posla jer će u narednim godinama i desetljećima imati prilike priključiti se istraživanju i razvoju, proizvodnji i održavanju koje provodi Lockheed Martin.

36 primjeraka borbenog mlažnjaka F-35A u švicarskom će Ratnom zrakoplovstvu zamijeniti ostarjelu flotu od 25 primjeraka aviona F/A-18C Hornet te 29 primjeraka F-5E Tiger II. Prvi su stari najmanje 30, a drugi i bliže 40 godina, pa je odluka o modernizaciji opreme zapravo spriječila da, zbog zastarijevanja, Švicarska u potpunosti ostane bez aktivnih borbenih aviona. Cijena koju će Švicarska platiti za to je nešto viša od 5 milijardi franaka, dakle uklapa se u planirani iznos koji su lani tankom većinom odobrili birači.

Izvor: Bug.hr

Izvorni autor: Sandro Vrbanus

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.