Svijetu prijeti nova izbjeglička kriza, EU saziva hitan sastanak

23.02.2022. 19:50:00

Rusko-ukrajinska kriza na rubu je eskalacije nakon ruske odluke da prizna neovisnost dviju odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine i da odobri slanje vojske kako bi spriječila ono što Kremlj naziva genocidom protiv etničkih Rusa. Brojne svjetske zemlje odgovorile su sankcijama, a Ukrajina uvodi izvanredno 30-dnevno stanje te je počela regrutirati rezerviste u dobi od 18 do 60 godina.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u srijedu Ukrajince da ne putuju u Rusiju i pozvalo svoje građane koji su već tamo da napuste tu zemlju. Parlament u Kijevu odobrio je u srijedu sankcije protiv 351 Rusa, uključujući zastupnike koji su glasali za priznanje i slanje ruskih vojnika.

Američki predsjednik Joe Biden opisao je u utorak zbivanja u tijeku u Ukrajini kao “početak ruske invazije Ukrajine”, a Bijela kuća je priopćila da neće doći do sastanka između Bidena i Putina. Putin je pak u srijedu poručio da neće pregovarati o ruskim interesima i sigurnosti svoje zemlje, ali je spreman pronaći “diplomatska rješenja” u krizi s Ukrajinom.

Rusija uz granicu nagomilala “gotovo 100% snaga”

Rusija je uz granicu nagomilala “gotovo 100% snaga” za koje je Pentagon očekivao da će ih Vladimir Putin poslati na teren, rekao je viši dužnosnik američkog Ministarstva obrane u srijedu na briefingu u Pentagonu.

“Bliže se brojci od 100% snaga koje smo očekivali, jako su blizu tome da budu potpuno spremni. Putin na raspolaganju ima cijeli niz vojnih opcija, uključujući značajne ofenzivne sustave projektila”, dodao je.

“Ima više od dvadesetak ratnih brodova u Crnom moru, na većini od njih su vojnici sposobni za borbu na kopnu. Ima mogućnost lansiranja krstarećih raketa, baš kao i balističkih. Ima oklopna vozila, artiljeriju, kopnenu vojsku i specijalne postrojbe”, dodao je.

 Ukrajina traži da UN-a zaustavi agresivne planove Rusije

Ukrajina je u srijedu od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila da zaustavi “agresivne planove” Rusije, a prethodno je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres članice upozorio da bi prošireni sukob “mogao rezultirati opsegom i žestinom neviđenim unazad puno godina”.

 

 “Ruska invazija mogla bi stvoriti pet milijuna novih izbjeglica”

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je na Općoj skupštini UN-a da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla stvoriti do pet milijuna novih izbjeglica.

“Nastavi li Rusija ovim putem, moglo bi doći do nove izbjegličke krize, jedne od najvećih s kojima se svijet danas suočava”, rekla je Thomas-Greenfield.

 EU usvojio prvi paket sankcija protiv Rusije

Europska unija je srijedu službeno usvojila prvi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na odluke Moskve o priznanju područja Donjecka i Luganska i na najavljeno slanje vojske u ta područja.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.