TEŠKI PORAZ ZA ‘PUME’! SVE JE POČELO LOŠE: 11 Varaždinaca je poginulo, a selo nisu oslobodili

06.03.2022. 11:18:00

BITKA ZA DRAČE

Selo Drače u zadarskom zaleđu prilikom akcije Maslenica bilo je mjesto najjačeg neprijateljskog otpora. Kao najveće gnijezdo dobro utaborene srpske paravojske i lokalnih pobunjenika, Drače nisu uspjeli osloboditi pripadnici Taktičke grupe 113 brigade kojom je zapovijedao Damir Krstičević, pa je ta zadaća pripala varaždinskim Pumama.

Potpuna propast od samog početka

No, za Pume je sve od početka krenulo loše. Informacije koje su dobili iz zapovjedništva sektora te prikupili u izviđanju s pripadnicima lokalnih postrojbi nisu bile dovoljne. Protivnik je bio iznimno dobro utvrđen i naoružan, imao je tenkovsku, topničku i pješačku potporu, a prilaz selu bio je gusto miniran.

Napad koji je organiziran 03. ožujka 1993. godine pokazao se kao potpuna propast… Pješaci koji su napali Drače morali su se povući, a u polaznoj točki napada Suhovare dogodila se tragedija. Zbog krivog punjenja eksplodirao je teški minobacač i usmrtio petoricu Puma, te petoricu ranio. Unatoč tome, plan o osvajanju Drača nije zaustavljen, što će se pokazati kobnom greškom i još većim gubicima.

Novi napad – nova tragedija

Uz topničku i tenkovsku potporu pješaci Puma 05. ožujka prodrli su u Drače, no upali su u zamku pri čemu je ubijeno još šest Varaždinaca, a šesnaestorica teško ranjena, nakon čega je uslijedilo dramatično povlačenje.

U pokušajima da oslobode selo, ukupno je poginulo 11 Varaždinaca, a Drače nisu oslobođene sve do VRO Oluja 1995. godine.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Pume u Drači/Udruga Pume

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.