Titula i herojska hrabrost: Životna priča dr. Vesne Bosanac

09.03.2024. 08:44:00

U srcu Vukovara, gradskog simbola otpora i hrabrosti, rođena je jedna od najvećih junakinja Domovinskog rata - mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med., specijalistica pedijatrica. Njezin životni put bio je isprepleten hrabrošću, predanošću i dubokim saosjećanjem prema ljudima.

Dr. Vesna Bosanac rođena je 9. ožujka 1949. godine u Subotici, ali je već u vrlo mladoj dobi s roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, preselila u Borovo naselje, srce industrijskog Vukovara. Nakon završetka gimnazije u Vukovaru 1967. godine, nastavila je svoje obrazovanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirala 1972. godine. Počela je svoju medicinsku karijeru u Medicinskom centru Vukovar 1974. godine, a nakon stjecanja specijalizacije pedijatrije 1981., postala je istaknuta pedijatrica u svojoj zajednici.

Svoj najveći izazov dočekala je u srpnju 1991. godine, kada je imenovana ravnateljicom Medicinskog centra Vukovar. Tijekom tromjesečne opsade grada u Domovinskom ratu, bolnica je postala utočište za oko 2.500 ranjenika, koji su pod njezinim vodstvom i uz nevjerojatnu hrabrost medicinskog osoblja, primali potrebnu skrb unatoč nedostatku osnovnih potrepština poput vode, struje i lijekova. Dr. Bosanac je postala simbol nade i hrabrosti, neumorno pišući apelacije svjetskim liderima za prestanak napada na bolnicu.

Unatoč neprestanom bombardiranju i prijetnjama, dr. Vesna Bosanac nije napuštala svoje pacijente, sve do pada grada u neprijateljske ruke u studenom 1991. godine. Nakon nekoliko tjedana zatočeništva u Srijemskoj Mitrovici i Beogradu, oslobođena je kao ratna zarobljenica.

Njezina posvećenost medicini i humanosti nije prestala nakon rata. Od 1992. godine radila je u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske kao savjetnica za humanitarne poslove, a zatim kao savjetnica za suradnju s UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom za programe pomoći djeci, prognanicima i izbjeglicama.

Ponovno se vrativši u Vukovar 1997. godine, aktivno je sudjelovala u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te je obnovila i reintegrirala vukovarsku bolnicu u nacionalni zdravstveni sustav. Svoje iskustvo i znanje nastavila je dijeliti kao predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 90.-91.

Njezin doprinos nije ostao nezapažen. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, uključujući nominaciju za Nobelovu nagradu za mir 1992. godine, te odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Iako je službeno otišla u mirovinu 2014. godine, njezin rad nije bio završen. Povratkom na funkciju ravnateljice bolnice 2016. godine, nastavila je svoju misiju obnove i brige za zajednicu. Kao privremena ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, ostavila je neizbrisiv trag u zajednici sve do svoje smrti 2022. godine.

Dr. Vesna Bosanac ostat će upamćena kao simbol hrabrosti, predanosti i ljubavi prema svojoj zajednici. Njezin neumorni rad i žrtva ostat će vječno urezani u srce Vukovara i cijele Hrvatske. Neka joj je vječna slava i hvala za sve što je učinila za svoj narod i svoju zemlju. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: wikipedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.