“TREBA LI SE IZDAJOM ZVATI?”: Penava u Vukovaru izložio panoe, “po ovoj optužnici nitko nije osuđen, krivce pronađite među nama”

16.11.2021. 19:34:00

Uoči Dana sjećanja, kada se cijela Hrvatska s posebnim pijetetom prisjeća te odaje počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima Domovinskog rata te žrtvi Vukovara i Škabrnje na 30. obljetnicu njihova stradanja, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava objavio je status na Facebooku proziva pasivnost u Hrvatskoj zbog toga što nitko nije odgovarao za ubijene Vukovarce. U gradu su postavljeni i panoi kao vid izložbe.

“Kao gradonačelnik građana grada Vukovara, svojih građana, a u ime 1292 poginulih Vukovaraca, u ime kojih nema tko govoriti jer su ubijeni, a za čiju smrt nitko nije odgovarao te stoga predstavljaju nečistu savjest hrvatskoj državi i hrvatskom narodu, postavljam pitanje – TREBA LI SE IZDAJOM ZVATI?

Pred vama je izložba na kojoj je izložena optužnica DORH-a, kojom je optužen vrh JNA, a po kojoj se 19 godina ništa ne događa i na kojoj Grad Vukovar na čelu sa mnom kao gradonačelnikom, podiže optužnicu hrvatskom narodu – jer u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda!”, poručio je vukovarski gradonačelnik.

Na panoima u gradu je isti tekst kojeg možete vidjeti na priloženom videu: “Treba li se izdajom zvati?”

“Bolna je istina da trideset godina nakon što je jedan grad do temelja razoren, trideset godina nakon što su njegovi stanovnici ubijani, ranjavani, mučeni, silovani, trideset godina od života u samostalnoj, suverenoj, neovisnoj državi, najodgovorniji za te zločine nisu odgovarali, o čemu svjedoči ova izložba.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 24. prosinca 2002. podiglo je optužnicu protiv Blagoja Adžića, Veljka Kadijevića, Gorana Hadžića, Veselina Šljivančanina, Živote Panića, Vojislava Šešelja…

Provodeći politiku stvaranja etnički čistog srpskog prostora, iako svjesni da se u gradu nalazi preko 50.000 civilnih osoba, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih sukoba, Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima (…)

izravno zapovijedali i izvršavali zapovijedi o borbenom djelovanju prema Vukovaru, u namjeri da se branitelji pokore, grad uništi i osvoji…

Po ovoj optužnici nitko nije osuđen, krivce za to pronađite među nama”, poručuje se na kraju izložbe.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.