TRUMP 'Prošli smo vrh u broju novozaraženih, pripremam otvaranje ekonomije'

16.04.2020. 09:35:00

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da su Sjedinjene Države najvjerojatnije "prošle vrh" u broju novozaraženih i da će u četvrtak iznijeti smjernice za pokretanje gospodarstva.

"Bitka se nastavlja ali podaci govore da smo u cijeloj zemlji prošli vrh u broju novozaraženih", rekao je američki predsjednik na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

Rekao je da mu "pomaci koji ulijevaju nadu" omogućuju da u četvrtak iznese smjernice za ponovno pokretanje gospodarstva.

SAD je u srijedu zabilježio još jedan crni rekord s novih gotovo 2.600 umrlih od novog koronavirusa u 24 sata, što je najveći broj umrlih u jednom danu u nekoj zemlji svijeta, pokazuje izračun sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

SAD oplakuje 2.569 umrlih od utorka u 20.30 sati po mjesnom vremenu do srijede u isto vrijeme, pokazuju brojevi sveučilišta koji se neprestano osvježavaju. Time se broj umrlih u SAD-u popeo na 28.326.

SAD je zemlja svijeta koja je najgore stradala u pandemiji.

Ta je zemlja od kraja ožujka zabilježila najveći broj službeno potvrđenih slučajeva zaraze, s više od 637.000 dijagnosticiranih slučajeva. 

U državi New York, žarištu epidemije, zabilježena su pak 752 nova smrtna slučaja u 24 sata, a tamošnji guverner Andrew Cuomo kaže da broj novozaraženih pada i da se zdravstveni sustav stabilizirao. 

Donald Trump je najavio da će u četvrtak obznaniti smjernice za postupno pokretanje američkog gospodarstva koje je koronavirus poharao i rekao da se u SAD-u vide opipljivi znaci usporavanja epidemije.

"Sutra je velik dan", rekao je u vrtu Bijele kuće, najavivši da će u četvrtak iznijeti pojedinosti o "ponovnom pokretanju gospodarstva".

"Ponovo ćemo otvoriti države, neke puno ranije od ostalih. Neke države će se zapravo moći otvoriti i prije 1. svibnja", rekao je.

U SAD-u je u zadnja tri tjedna još gotovo 17 milijuna ljudi ostalo bez posla a velik broj poduzeća je pred zatvaranjem.

"Očito je da naša agresivna strategija funkcionira", dodao je američki predsjednik.

"Vratit ćemo se još jači, svi mi", poručio je.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.