U jednom danu preminula dva hrvatska komandosa, pamti se izjava: ‘Uvijek sam bio malo divlji’

25.01.2024. 12:24:00

Jučer su preminula dva velika heroja Domovinskog rata, a vijest o tome da su u istom danu ostali bez prvih hrvatskih komandosa i suboraca Brune Zorice Zulua i Dražena Grizelja – potpuno je šokirala cijelu braniteljsku populaciju. Dražen Grizelj (1973.) bio je pripadnik Specijalne bojne Zrinski, padobranske bojne Zdruga i jedan od prvih komandosa hrvatske vojske, koji je tijekom Domovinskog rata više puta ranjavan, a u miru višestruko odlikovan, piše Dnevno.hr.

Njegova prerana smrt koja ga je iznenada zatekla pri odlasku na posao, potpuno je šokirala sve koji su ga poznavali, što nije slušaj sa smrću Zulua. Bruno Zorica Zulu (1952.) dugo se borio sa opakom bolešću zbog koje je završio na bolničkom krevetu i koja je na kraju ipak uzela svoj danak.

Zulu je bio zapovjednik legendarne bojne Frankopan i utemeljitelj prvih hrvatskih komandosa, a svoje je znanje donio iz Legije stranaca iz koje je početkom Domovinskog rata – doslovno pobjegao u Hrvatsku. Naime, iako je za “legiju” bio vezan ugovorom, njegova želja za obranom domovine bila je jača.

Foto: bojna Frankopan
Posljednja izjava legendarnog vojnika: ‘Znate, malo sam divlji’

Odmah po njegovu dolasku, bilo je jasno da je Hrvatska u svojim redovima dobila iznimnog i vrlo karizmatičnog vojnika koji je zbog svog doprinosa pred samu smrt od strane predsjednika Zorana Milanovića odlikovan činom brigadnog generala.

Na predstavljanju monografije “Bojna Frankopan – Prvi hrvatski komandosi” povjesničara Tomislava Šulja u rujnu prošle godine, Zulu je za naš portal dao svoju posljednju izjavu:

“Znate, uvijek sam bio malo divlji, čak i u Legiji stranaca. Zbog toga su mi moji suborci iz Legije dali ime po južnoafričkom plemenu Zulu. Toj bojnoj sam donio svo moje ratno znanje i iskustvo koje sam pokušao prenijeti na mlade momke koji su u postrojbu došli potpuno neiskusni, ali sa ogromnim srcem. Mi instruktori, bivši legionari, nakon teške obuke u Žutici vodili smo ih na najteža ratišta gdje su, između ostaloga, izvodili akcije duboko u neprijateljskoj pozadini. U početku rata, za neprijatela je to bio veliki šok. Bili su nadmoćni i znatno bolje naoružani, pa nisu mogli vjerovati da netko od nas može ući tako duboko i napraviti dar-mar.”

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Dnevno.hr/Bojna Frankopan

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.