UDAR NA PLENKOVIĆA: Mladeži poslana čudna poruka, Culej je za Škoru, a Penavu podržao najmoćniji HDZ-ov kombinator. Što slijedi?

22.09.2019. 08:00:00

Plenković inzistira kako se svi moraju fokusirati na predsjedničke izbore i pobjedu Grabar Kitarović, dok oponentni žele učvrstiti svoje pozicije

Vrh HDZ-a nalazi se u specifičnoj, ali ne i u ovoj stranci nezapamćenoj situaciji. Plenković, Jandroković, Božinović i društvo deklarativno snažno podržavaju Kolindu Grabar Kitarović koja se zasad nije niti kandidirala. Baza, s druge strane, leluja između podrške aktualnoj predsjednici i Miroslavu Škori, kandidatu svjetonazorski desnijeg dijela biračkog tijela.

U cijeloj je situaciji zanimljivo i to što je donedavno upravo Grabar Kitarović slovila kao ključni Plenkovićev oponent u bitci za ovladavanje HDZ-om. Nakon razlaza sa Matom Radeljićem, ključnim savjetnikom predsjednice Grabar Kitarović, Škoro postaje kandidat oko kojeg se okuplja desnica izvan i oko HDZ-a.

Kako je u petak objavio Jutarnji list, ovih dana HDZ-ovi kuloarima kruži poruka koja je navodno upućena članovima mladeži. U toj poruci im se prijeti kako će, ako se ne angažiraju u internetskim aktivnostima biti uskraćena putovanja na seminare, političku akademiju, posjeti Bruxellesu, prenosi net.hr

Mladež se mora aktivirati na internetu

“Dragi svi, nažalost dio vas nije dovoljno angažiran u internetskim aktivnostima, a to je ključan dio kampanje u kojem ne stojimo dobro. Primijetili smo da dio vas ne prosljeđuje linkove dalje u grupe svih razina. Dakle, kada dobijete link za glasovanje/komentar/like, znači da to šaljete na niže, u sve grupe u vašoj županiji, na samo u WhatsApp grupu vašeg županijskog”, stoji u toj poruci. U drugoj mladež upozoravaju kako će kontrolirati jesu li bili dovoljno revni u svom internet postupanju.

“Sljedeći put kad se tako nešto pošalje provjerit ćemo na uzorku jeste li proslijedili na niže, a isto tako nije dosta proslijediti, nego tražiti povratnu informaciju da stave ‘like’ u grupu po izvršenju. Organizacije koje u provjeri pokažu da ne izvršavaju zadatke, odnosno da im je teško i udariti par tipki bit će jednako tretirane i njihovim članovima uskratit će se sve ono što se nudi poput putovanja na seminare/edukacije/odlazak na političku akademiju/stažiranje i posjeti članova Bruxellesu i tako dalje. Dio članova zaista poteže i nećemo dopustiti da drugi svojim neradom iskazuju nepoštovanje prema njima”, navedeno je u poruci.

Koliko Plenković i ljudi oko njega situaciju doživljavaju ozbiljno svjedoči i ovotjedna sjednica tijela HDZ-a na kojoj je Plenković poslao oštru poruku disidentima te poručio kako fokus mora biti na predsjedničkim izborima te pobijedi Grabar Kitarović. Očekuje od svih, kazao je, da se suzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti koji imaju za cilj pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji.

Plenkovićeva poruka oponentnima

Jasno je i na koga misli – Miro Kovač je ranije kritizirao Plenkovića i kurs u kojem ide HDZ. Ipak, Plenkovića bi mogli zabrinuti i istupi vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i saborskog zastupnika Steve Culeja koji su stigli nakon njegovog “upozorenja”. Penava govori o “revoluciji” i kaže da bi se HDZ-u mogli ponoviti “crni labud”. Culej mu asistira, a sve se glasnije govori o novom prosvjedu u Vukovaru koji bi predstavljao i potencijalni “udar s desna” na premijera.

Zanimljivo je bilo i na relaciji Branka Bačića, Plenkovićevog lojalista i Culeja. Bačić je prvo kazao kako mu je Culej rekao da je logično da će podržati Grabar Kitarović. No, Culej kasnije novinarima kaže: “Točno je da sam Bačiću rekao kako je logično da podržim predsjednicu. No nisam mu rekao za koga ću glasati”.

Uz to, dodaje: “Ja mislim da kampanja predsjednička nije ni krenula niti su se svi kandidati izjasnili da su takmaci u njoj. Pa stoga niti su se skupili potpisi da znamo za koga ćemo. Pa stoga ćemo mi povući desnu ručku i na desno”. U međuvremenu je u medijima objavljena fotografija Culejovog susreta s Škorom.

Josip Đakić, čija je Hvidra zahtijevala raskid koalicije s Pupovčevim SDSS-om, a Plenković je to odbio, ovih dana kaže kako “nije stigao” razgovarati s premijerom. Ne treba zaboraviti ni kako se u Sabor vraćaju odbačeni ministri, ionako skloniji nešto desnijoj struju od Plenkovićeve, Goran Marić i Tomislav Tolušić.

Unutarstranački izbori trebali bi se održati sljedeće godine, a Plenković nije želio odgovoriti hoće li oni biti u svibnju. Premda je oponenata sve više i djeluju sve moćnije, teško je vjerovati da bi Plenković mogao izgubiti fotelju sve dok donosi izborne pobjede.

Brkić podržao Penavu

No, zabrinuti bi Plenkovića mogao i istup njegovo stranačkog zamjenika, Milijana Brkića. On je u petak poručio kako poziciju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave treba promatrati iz pozicije Vukovara, a ne Zagreba. Penava je izazvao pozornost javnosti nedavnom objavom na društvenim mrežama u kojoj, u povodu ponovnog suđenja Marijanu Živkoviću zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u Vukovaru, poručuje da se srami institucija ove države i osoba koje ih vode.

Novinari su Brkića odmah pitali je li to sukob s premijerom Plenkovićem. Brkić je kazao kako nije, no svoju je poruku poslao.

Penava se kratko susreo s Plenkovićem na otvaranju Vinkovačkih jeseni, pa komentirao: “Razgovarali smo. Bio je običan susret kao kada se s nekim poznanikom sretnem na ulici i pozdravimo se. Nije bilo obveznih tema”. Na pitanje novinara, podržava li kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović kazao je kako je spreman njezinoj kandidaturi dati svu moguću osobnu podršku i podršku kao gradonačelnik Vukovara.

Izvor: Priznajem.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.