Ukrajinski član parlamenta optužen za veleizdaju: Širio je rusku propagandu

18.09.2023. 14:41:00

PRIJETI MU 15 GODINA ZATVORA

Ukrajinski član parlamenta Nestor Shufrych optužen je za veleizdaju te mu prijeti 15 godina zatvora, prenosi Dnevnik.hr.

Član ukrajinskog parlamenta optužen je za veleizdaju nakon istrage Sigurnosne službe Ukrajine (SSU) i Ureda glavnog tužitelja.

Kako navodi SSU, zastupnik Nestor Shufrych je blisko surađivao s Rusijom i izvršavao naredbe Volodymyra Sivkovicha, agenta FSB-a odgovornog za koordinaciju ruskih sredstava u Ukrajini.

Shufrychev glavni zadatak bio je puniti informacijski prostor lažima te je sustavno širio lažne narative Kremlja da je Ukrajina umjetni entitet, da Ukrajina i Rusija imaju jednu povijest te da su Rusi i Ukrajinci jedan narod.

Trenutno se pretražuje 45 domova zastupnika i njegovih bliskih suradnika, a Shufrychu prijeti kazna od 15 godina zatvora.

Istraga je pod nadzorom Glavnog tužiteljstva te je još uvijek u tijeku.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:ukranews.com

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Ma. K

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.