Umirovljeni generali: Neshvatljiv odnos prema žrtvama

08.06.2020. 06:12:00

Skupina od 16 umirovljenih generala Hrvatske vojske uputila je pismo javnosti, u kojemu navode da “nije shvatljivo” ponašanje političkih garnitura u slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj u odnosu prema žrtvama II. svjetskog rata, poraća i komunističkog sustava.

Kako se navodi u opširnom pismu umirovljenih generala, kosti žrtava i danas počivaju u znanim i neznanim bezdanima, jamama, tenkovskim rovovima.. od Slovenije, Hrvatske, BiH, Vojvodine, Srbije, do Makedonije. Posvuda Jazovke, Macelji, Hude Jame, masovne grobnice čak i u središtu Zagreba i okolici.

U pismu koje je medijima poslao Ivan Tolj, ističe se kako se nitko nikada nije ispričao za masovne zločine. Generali potpisnici se ne čude što to nije učinjeno u doba “zločinačkog, komunističkog sustava bivše tvorevine FNRJ, SFRJ”, ali “nije shvatljivo ponašanje političkih garnitura u slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj”.

Potomci žrtava, navode generali, “još uvijek nisu doživjeli da čuju riječ: Oprostite! Nisu doživjeli da se strašni zločini istraže, bez obzira na to tko ih je počinio i bez obzira na to jesu li u pitanju Jasenovac, Macelj, Huda Jama i ostala silna stratišta i gubilišta, bez obzira radilo se tu o crnima ili crvenima, o komunistima ili nacistima ili fašistima!”

Za izjavu čelnika HSS-a Kreše Beljaka, koji žali što ”oslobodioci”, kosovci i udbaši nisu bili temeljitiji, ocjenjuju da “ta grozna izjava nije izgovorena čak ni u bivšoj državi”.

U povodu presude Visokog prekršajnog suda, generali navode kako je poznato da se radi o udarnoj pjesmi iz Domovinskoga rata, koja je na početku velikosrpske, jugokomunističke agresije hrabrila goloruke branitelje. Nakon presude Visokog prekršajnog suda, ocjenjuju kako se “promptno, nikada brže”, oglasio Ustavni sud koji nas je ‘podučio’ da je pozdrav Za dom spremni iz NDH, da je ustaški i nije u skladu s Ustavom.”Bilo bi zanimljivo upitati taj Sud, je li pozdrav Smrt fašizmu sloboda narodu, koji u svojoj naravi poziva na ubijanje, protuustavan i je li možda sličan ili isti kao fašistički, nacistički, budući da su pod tim pozdravom počinjeni silni zločini nad nevinim ljudima?”, navodi se u pismu.

Generali navode i da se u Domovinskome ratu nije pitalo “na čijoj su strani bili naši očevi i djedovi u 2. svjetskome ratu.” Ističu da su Hrvatsku, ponosnu i slobodnu predali u ruke političara. “Nismo im predali priče o partizanima i ustašama! Ta smo poglavlja iz naše povijesti ostavili iza sebe. A oni su, osobito, oni koji su naslijedili Tuđmana, na kormilu države, ponovno otkopali rovove, puni žara i zanosa u traženju ”ustaških zmija”. “Iza 2000. sustavnom detuđmanizacijom s ciljem dekroatiziranja, kompromitirali su tu veliku i plemenitu ideju nacionalnoga pomirenja!”, ocjenjuju generali.

Traže od mjerodavnih odgovore na egzistencijalna pitanja, a ne političke, birokratske fraze i floskule! Dodaju da u dublje povijesne rasprave ne žele i neće ulaziti, “kao i što nećemo ni nasjedati ustaškim, kosovskim, udbaškim, partizanskim i drugim antihrvatskim pričama”.

Kao potpisnici pisma, osim generala Tolja, navedeni su generali Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Josip Ćuletić, Željko Šiljeg, Žarko Tole, Marinko Krešić, Mile Ćuk, Ljubo Česić Rojs, Zlatan Mijo Jelić, Rahim Ademi, Miljenko Galić, Živko Budimir, Blago Dujmović, admiral Davor Domazet Lošo i stožerni brigadir Rajko Dumančić.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.