UŽIVO Plenković predstavlja proračun: "Povećali smo plaće, mirovine..."

21.11.2023. 12:02:00

Sabor raspravlja o državnom proračunu za iduću godinu, piše Dnevnik.hr

  • Sabor raspravlja o državnom proračunu
  • Vlada predlaže proračun za 2024. godinu od 28,5 milijardi eura: Prihodi veći za tri, a rashodi za 11,2 posto

Raspravu pratite UŽIVO

Tijek događanja

11:50Plenković se obrušio na Most nakon što je Nikola Grmojarekao da nije samo oporba kritizirala ovaj proračun nego da one dolaze i izvana, u dnevnicima poput Bloomberga. Plenković kaže da su to nadrealni komentari najantieuropskije stranke u Saboru. "To su suptilne želje Mosta da slijede sitne signala službenika iz Bruxellesa", rekao je. "Lijepo je vidjeti kako najveći briselski ćato postaje najveći suverenist", odgovorio mu je Grmoja

11:18 Premijer Plenković predstavlja proračun. Kaže kako je Vlada građanima osigurala povećanje plaća i mirovina. Istaknuo da je prioritet ovog proračuna zaštiti najugroženije. Objasnio je da su izazovna vremena u pitanju, a da je Vlada uspjela očuvati socijalnu koheziju i normalno funkcioniranje institucija.

"Glavni preduvjet za dogovor na ove ciljeve bila je politička stabilnost i to smo obećali građanima na izborima i realizirali. To znači i financijsku stabilnost zemlje i podizanje kreditnog rejtinga za 4 stupnja. Sve tri agencije stavljaju nas na korak do A stupnja", rekao je.

Naveo je kako je to jedan od preduvjeta za ulazak u eurozonu. "Kada tome pridodamo izdavanje prve državne narodne obveznice i trezorske zapise to znači da naši građani vjeruju u ekonomski i financijski put zemlje. Inače ne bi svoje novce uložili u takvo nešto", dodao je.

"Hrvatskim građanima smo osigurali 25 milijardi eura iz europskih fondova", ustvrdio je.

"Meni je jedna curica na Interliberu dobacila: Hvala vam na ručku.To znači da ta djeca do sada nisu imala besplatan ručak u školi", rekao je Plenković. Govorio je o odlukama Vlade i dječjem doplatku. 

11:17 Ukupne prihode države u idućoj, superizbornoj godini, Vlada je projicirala na 28,5 milijardi eura, a rashode na 32,6 milijardi, u odnosu na plan za 2023., prihodi su veći za tri posto, a rashodi za 11,2 posto.

Realni gospodarski rast za 2024. Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udjel javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto. Proračunski manjak trebao bi biti ispod referentne razine od tri posto, a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. trebao bi biti 1,9 posto BDP-a.

11:00 Određena je stanka. 

10:54 U ime stranke Možemo stanku je zatražila Sandra Benčić. Kaže kako deficit proračuna ne bi bio problem kada bi bilo ulaganja. 

"Nema investicija u priuštivo stanovanje, u energetsku obnovu zgrada i kuća, ne vidimo ulaganja u solarizaciju Hrvatske...ne vide se reforme zdravstvenog sustava, obrazovanja...", izjavila je. 

10:45 U Saboru pljušte zahtjevi za stankom prije predstavljanja proračuna. 

10:42 Šef SDP-a Peđa Grbin rekao je kako neke brojke u proračunu bodu u oči. "Proračun je narastao 100 posto, a plaće za manje od pola, plaće iz ovog proračuna. Zašto? Zbog nečije želje za fiskalnom konsolidacijom k kakvu ni EU od nas ne traži. I sad ase uoči izborima dijeli i to dovodi do deficita", rekao je."Ovo je kao predizborni proračun Ive Sanadera iz 2007. godine, ali na steroidima", dodao je i napomenuo kako se i dalje ne oporezuju banke koje imaju enormne dobiti. Majda Burić iz HDZ-a mu je odgovorila da je on veliki neznalica. Zaradila je opomenu. 

10:37 Božo Petrov je u ime Mosta zatražio stanku. "Ovo je nešto što sliči na scenarij nadrealnog filma. Odlučili ste potrošiti više, zašto? Svjedočimo izbornoj pirotehnici. Kupi glasove, lovu daj ondje, ovdje...

Ovo izgleda poput loše izrežiranog filma, a svi znamo kraj. Ovo je kabuki teatar vaših političkih obećanja", poručio je Petrov premijeru. 

10:30 Sabor je počeo raspravu o proračunu. U Sabor je došao premijer Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac. 

10:00 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je stanku do 10:30. U sabornicu bi trebali doći i članovi Vlade.

9:58 Marijana Puljak iz Centra govorila je obrazovanju. Upitala je kakvu to poruku šalje premijer Andrej Plenković kada kaže da stupanj obrazovanja nije važan za poziciju ministra. Kakve vrijednosti on promovira u našem društvu, upitala je Puljak u slobodnom govoru u Saboru. Plenković je u ponedjeljka na novinarsko pitanje o ministru obrane Ivanu Anušiću, odnosno je li stupanj obrazovanja nužan za obavljanje ministarskog posla poručio da nije i da je "politika ogledalo društva".

Puljak je ocijenila da te riječi ne samo da su šokantne nego i simptomatične za dublji problem, nedostatak poštovanja prema obrazovanju i znanosti u našoj političkoj kulturi.

Kako možemo očekivati prosperitet u zemlji gdje je plagiranje doktorata postalo norma, gdje akademska poštenost nije cijenjena niti očekivana, kako možemo težiti izvrsnosti kada se intelektualni rad i trud ne cijeni, kakva se poruka šalje mladima, upitala je zastupnica Centra.

9:43 "Period pred seljačku bunu se zove puntanje seljaka, a danas se događa puntanje umirovljenika. Puntaju se umirovljenici u godini kad umirovljenici ostvaruju povećanje mirovina", kazao je Silvano Hrelja. Branio je politiku Vlade prema umirovljenicima. 

9:38 Za raspravu se javio Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista. Dao je potporu slavonskim i dalmatinskim poljoprivrednicima koji planiraju ovaj tjedan organizirati prosvjed. Prozvao je ministricu poljoprivrede Mariju Vučković zbog stanja u Slavoniji s afričkom svinjskom kugom. "Stanje na terenu opovrgava Ministarstvo. Prije dva dana izbila je afrička svinjska kuga na farmi nedaleko Vinkovaca... tko je odgovoran? Ubijeno je više od 100 svinja", kazao je. Kod nas se pogoduje uvoznom lobiju, na štetu seljaka. Pojavila se i ptičja gripa. Čim vidite Mladena Pavića na TV-u znate da će biti usmrćeno nekoliko stotina svinja", rekao je. 

9:34 Marin Miletić iz Mosta javio se za riječ kako bi govorio o obitelji i Hrvatskoj kakvu je on vidi."Neki drugi vide Hrvatsku kao onu u kojoj obitelj nije važna, majčinstvo i očinstvo su sveli na brojeve, oni primiču rodnu ideologiju, a u Saboru se zalažu da država sufinancira promjenu spola djeci“, kazao je i zaključio „bolesna rodna ideologija“.

Mostov zastupnik poručio je i kako Hrvatsku vidi kao sigurnu zemlju, u kojoj će žene u noćnim izlascima biti sigurne, odjevene kako žele, Hrvatsku u kojoj će policija na granicama štititi zemlju od ilegalnih, kriminalnih prelazaka, a vojska stajati na granicama i ako je potrebno odbaciti ilegalne, "protuzakonite proboje".

Vidim Hrvatsku kao članicu EU, ali ne pod bilo kojim uvjetima, vidim ju kao onu prema kojoj će se EU odnositi kao dobra majka, ne maćeha, vidim Hrvatsku koja je ponosna, koja hoda uzdignute glave i kojoj je u fokusu dobro hrvatskog naroda, rekao je Miletić.

9:33 Sabor je počeo sa zasjedanjem. 

9:00 Sabor nastavlja sjednicu raspravom o državnom proračunu za iduću godinu. Ukupne prihode države u idućoj, superizbornoj godini, Vlada je projicirala na 28,5 milijardi eura, a rashode na 32,6 milijardi, u odnosu na plan za 2023., prihodi su veći za tri posto, a rashodi za 11,2 posto.

Realni gospodarski rast za 2024. Vlada projicira na 2,8 posto, te očekuje da će udjel javnog duga u BDP-u sa 60,7 posto u ovoj godini, pasti na 58 posto BDP-a, dok bi stopa inflacije trebala biti 3,1 posto. Proračunski manjak trebao bi biti ispod referentne razine od tri posto, a prema metodologiji ESA 2010. u 2024. trebao bi biti 1,9 posto BDP-a.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/M.T.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.