VIDEOSNIMKA OTKRIVA: Policija je lagala oko okolnosti privođenja Stjepana Sučića u vukovarskom kafiću

12.03.2021. 10:25:00

Nacional posjeduje videosnimku sigurnosne kamere kafića Vukovarski pub koja otkriva nove dosad prešućivane detalje privođenja bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja i demantira policijske izvještaje o tom događaju, donosi Nacional.hr

Nacional je u posjedu videosnimke sa sigurnosne kamere kafića Vukovarski pub koja otkriva nove detalje privođenja bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepana Sučića koji je nakon što je priveden 28. studenoga prošle godine, ekspresno razriješen s te pozicije. Ta snimka otkriva da je hrvatska policija nedvojbeno lagala i manipulirala s izvještajima o tom događaju.

Policijski izvještaji i medijski napisi o događaju koji se dogodio samo pola sata nakon što je na snagu stupila odluka Nacionalnog stožera o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata u ponoć, 28. studenoga prošle godine, navode da su Sučić i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru vrijeđali policajce te da su se opirali privođenju. No snimka koja je ustupljena Nacionalu i koju u utorak objavljujemo na portalu Nacional.hr, otkriva neke nove detalje i u najmanju ruku baca sumnju ne samo na policijski izvještaj, već i na postupanje djelatnika policije te večeri.

Ono što na snimci koja traje dvije minute i 22 sekunde i koja počinje u ponoć i 41 minutu 28. studenog 2020. godine, odmah upada u oči je velik broj policajca koji su izašli na intervenciju. Po onome što se vidi sa snimke sigurnosne kamere kafića Vukovarski pub, u tom je prostoru bilo najmanje 10 policajca, dio njih su bili pripadnici temeljne policije, a dio pripadnici intervente policije. Iako snimka nema audiozapis, vrlo se jasno može vidjeti da Stjepan Sučić prilikom uhićenja nije pružao otpor i da je mirno otišao s pripadnicima policije iz kafića. Sučić je u te dvije minute i 22 sekunde normalno komunicirao s policajcima te se ni iz jednog njegova poteza ne može zaključiti da se odupirao uhićenju. Policija je u priopćenju, nakon što je cijeli slučaj izašao u javnost, navela i da Krunoslav Šeremet nije želio poći s policajcima te da je zato pozvana interventna policija koja ga je privela uz primjenu fizičke sile, pri čemu je došlo i do oštećenja inventara unutar lokala, a navodi se i da su policajci bili izloženi uvredama.

Na snimci se ne vidi trenutak kada je stigla interventna policija, ali se vidi trenutak u kojem jedan od policajca uz primjenu sile Šeremeta izvodi iz kafića Vukovarski pub. Međutim, na snimci se isto tako vidi da Šeremet, koji se u tom trenutku nalazi u stražnjem dijelu prostorije, ni na koji način ne pruža otpor, već upravo suprotno, policajac se njemu obraća prilično agresivnim pokretima, a potom ga uz primjenu sile izvlači iz stražnjeg dijela kafića te ga izvodi van. Za to vrijeme Sučić razgovara s nekoliko drugih policajca, mirno stavlja novčanik u stražnji džep svojih hlača, oblači jaknu i bez ikakvog otpora izlazi iz Vukovarskog puba u kojem ostaju samo konobari i konobarice.

Policija u izvještajima navodi da su policajci u kafić ušli u 0:35, nakon čega su pozvali interventnu policiju. Snimka pokazuje da je interventna policija stigla u kafić već prije 0:41, a u 0:43 Sučić je ispraćen iz kafića

Zanimljivo je i da je policija navela da su djelatnici vukovarske policijske postaje “28. studenog oko 00:35 sati, u ugostiteljskom objektu u Vukovaru, zatekli nekoliko osoba u konzumiranju pića, a tom prilikom je došlo i do narušavanja javnog reda i mira”, a zatim se navodi i da Krunoslav Šeremet nije želio poći s policajcima u postaju te je zato pozvana i interventna policija. Ako je tako doista i bilo, onda se sve odvilo nevjerojatnom brzinom i bilo je dovoljno manje od deset minuta da policija uđe u kafić, legitimira sve prisutne, utvrdi da Sučić i Šeremet narušavaju javni red i mir te da se Šeremet opire uhićenju, nakon čega je pozvana interventna policija koja dolazi u vrlo kratkom roku te već u 0:43, dakle osam minuta nakon što su policajci ušli u kafić, izvode Šeremeta i Sučića iz Vukovarskog puba te ih odvode u postaju.

Naravno da se iz navedene snimke ne može utvrditi što se dogodilo poslije te se ne može zaključivati kako se Sučić ponašao nakon dolaska u policijsku postaju. Kao što se ne može reći je li on doista rukom oštetio ulazna vrata u prostoriju u koju je doveden, ali snimka otkriva dovoljno detalja da se u sumnju dovede policijsko izvješće i okolnosti privođenja Stjepana Sučića i Krunoslava Šeremeta. Ono što snimka neosporno potvrđuje je da su Sučić i Šeremet, jednako kao i djelatnici kafića, kršili mjere Nacionalnog stožera, ali postavlja se pitanje je li policijska reakcija bila primjerena, odnosno postoji li iza ovog slučaja i neka politička pozadina.

Izvor blizak Sučiću navodi kako su se on i Šeremet na tom mjestu pojavili iz privatnih razloga. Taj izvor to opisuje ovako:

‘’Taj kafić zapravo drži sin njegova suborca koji je poginuo tijekom opsade Vukovara. I Sučić se pojavio pozdraviti ga u jednoj sasvim privatnoj posjeti. To se zbilo u vrijeme kada to nije bilo dopušteno, Sučić je toga svjestan, žali zbog toga, ali nije imao namjeru ismijavati ni mjere, niti Stožer. Cijela priča je napuhana iz vjerojatno nekih sasvim drugih razloga. Moguće je da je nekome zasmetalo to što on radi na pronalaženju nestalih u Domovinskom ratu, ali teško je tvrditi to bez ograda’’.

Ministar branitelja Tomo Medved prihvatio je Sučićevu ostavku, ali ga je ubrzo ponovno angažirao na temelju ugovora o djelu, i to na poslovima vezanim uz nestale branitelje iz Domovinskog rata. PHOTO: Robert Anic/PIXSELL

Da je slučaj dobio političku dimenziju, odmah nakon incidenta su utvrdili iz Nacionalnog sindikata policije, iz kojeg su tvrdili da je Sučić pušten iz pritvora nakon intervencije državnog vrha, a naveli su i da su Sučić i Šeremet pod utjecajem alkohola odbijali napustiti prostor, uslijed čega su i narušavali javni red i mir galameći i razbijajući boce i čaše. Međutim, iz videosnimke to se ne može utvrditi jer se ni u jednom trenutku ne vidi razbijanje boca i čaša.

Ono što je sigurno jest da je par dana nakon incidenta vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao i na ostavku s mjesta ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslava Šeremeta, no on do danas nije smijenjen s te pozicije.

Iz Nacionalnog sindikata policije tvrdili su da su Sučić i Šeremet pod utjecajem alkohola odbijali napustiti prostore i da su razbijali boce i čaše, ali na videosnimci ti incidenti nisu zabilježeni

Nacional je kontaktirao Stjepana Sučića, ali on nije želio komentirati sadržaj snimke te je rekao da o ovom slučaj više ne želi govoriti u medijima, a do zaključenja ovog broja nismo dobili ni reakciju PU Vukovarsko-srijemske. No iako je Sučić razriješen dužnosti državnog tajnika, on je i dalje je angažiran u Ministarstvu i to na temelju ugovora o djelu. Naime, Vlada je već 30. studenoga prošle godine objavila da je Sučić zbog svega podnio neopozivu ostavku na dužnost državnog tajnika. Međutim, Ministarstvo branitelja je sredinom veljače potvrdilo da Sučić opet radi kod njih:

“Stjepan Sučić je angažiran temeljem ugovora o djelu do 30. lipnja 2021. godine i to za poslove vezane uz aktivnosti pronalaženja grobišta, ekshumacijama i identifikacijama pronađenih posmrtnih ostataka svih stradalih, uz naknadu od šest tisuća kuna mjesečno.”

Snimke sigurnosne kamere iz kafića Vukovarski pub otkrivaju nove detalje incidenta koji se dogodio u noći s 27. na 28. studenoga, a nakon kojeg je Stjepan Sučić podnio ostavku na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu branitelja. Cijelu snimku možete od utorka pogledati na portalu nacional.hr. PHOTO: Screenshot/Vukovarski pub

Sučić je, prije nego što je u ožujku 2016. imenovan na dužnost pomoćnika ministra branitelja, bio u braniteljskoj mirovini, a prije toga bio je zaposlen u POA-i. Ugovor o djelu koji sada ima s Ministarstvom branitelja omogućava mu da prima i mirovinu i šest tisuća kuna naknade od Ministarstva. Iz Ministarstva su objasnili da je Sučić angažiran “zbog svoje stručnosti i iskustva na poslovima vezanim uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu, kao i zbog izuzetno dobre suradnje s udrugama i članovima obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu, koji su mu u više navrata izrazili potporu”.

Ministarstvo branitelja objavilo je priopćenje u kojem su, među ostalim, naveli da je Sučić odličan na poslovima “vezanim uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu, dokazao se po iznimnoj stručnosti, što su prepoznale i udruge i članovi obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu, koji su mu u više navrata izrazili potporu i koji s njime održavaju izvrsnu suradnju” te su dodali:

“U mandatu g. Sučića u Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uspostavljen je hrvatski model traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu te vjerujemo kako će i kao ugovorni djelatnik svojim znanjem i iskustvom pomoći u tom iznimno zahtjevnom i osjetljivom procesu. Naš primarni cilj ostaje pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu. Otkrivanje istine o sudbinama nestalih naša je najveća obveza prema njihovoj žrtvi i prema članovima njihovih obitelji te vjerujemo kako će g. Sučić sa svima koji sudjeluju u tom procesu i dalje davati svoj značajan doprinos.”

Po onome što se vidi sa snimke sigurnosne kamere kafića Vukovarski pub, u tom prostoru bilo je najmanje 10 policajaca među kojima je bilo i pripadnika interventne policije. PHOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Taj angažman može imati i svoje protivnike. Sučić je po mnogima svjedocima tih zbivanja jedan od istinskih ratnih heroja iz vremena opsade Vukovara. Opisuju ga kao izuzetno hrabrog, diskretnog i staloženog čovjeka. Stavljaju ga uz bok poginulom ratnom vukovarskom heroju Blagi Zadri.

U svom angažmanu za hrvatsku vladu Sučić je u tišini već pronašao neke nestale osobe. Radilo se o diskretnim, gotovo tajnim akcijama, bez puno medijske pompe. Ali ta otkrića mogu imati dalekosežne posljedice, ne samo u smislu pronalaska kakvog-takvog mira za članove obitelji koji pronađu tijela svojih nestalih bližnjih, nego i zbog toga što su ta tijela dokaz da se dogodio ratni zločin.

A ratni zločini ne zastarijevaju. Pa i tu treba tražiti razloge zašto mogu biti utemeljene tvrdnje da se Sučić našao na meti onih kojima to ne odgovara. Ali to i dalje ne pruža objašnjenje skandaloznog manipuliranja hrvatske policije sa slučajem Sučićeva i Šeremetova privođenja.

Izvor: Nacional.hr/PDN/FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL

Izvorni autor: Boris Bilas/Nacional.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.