Zaboravili na ratne zapovjednike 117. brigade i njezin doprinos u ratu

30.09.2019. 20:45:00

U Koprivnici se na 28. obljetnicu preuzimanja vojarne i Dana koprivničkih branitelja (30. rujna 2019.) okupio iznimno mali broj ljudi koji su sudjelovali u obrani hrvatske države. Teško je reći što je razlog tome. Ali, pravi je skandal što na tu obljetnicu nisu pozvali nikoga iz slavne 117. brigade da se obrati skupu, pa čak ni njezina zapovjednika Dragutina Kralj i Milana Jurića, ratnog zapovjednika ZNG-a, koji je zajedno s hrvatskim policajcima prvi ušao u taj vojni objekt. Čak ni u pozivnici, koju su dijelili iz Gradskog vijeća (SDP) nije ni spomenuta ova brigada, koja je među prvima na novljanskom ratištu, 1991. uspješno sudjelovala u oslobađanju toga dijela Hrvatske.

Kakvo je to obilježavanje i kakva je to obljetnica da netko može ignorirati ne samo mene već i druge zapovjednike 117. brigade, koja je imala 38 mrtvih i nekoliko stotina ranjenih? –pita se Kralj. Eto, zajedno sa uvaženim g. Milanom Jurićem, pukovnikom, došao sam i toga dana u nekadašnju vojarnu odakle smo kretali u rat, prije svega da se poklonimo stradalima. Stoga smo Jurić i ja nakon skupa, jer nismo bili ni u službenom protokolu, nakon završetka obilježavanja, sami zapalili svijeće podno Spomen križa u bivšoj vojarni. Taj križ podigla je IPD služba naše brigade i tamo nažalost malo tko navraća. No, ovo nije prvi puta da protokole za ove obljetnice sastavljaju neki koji su očito „zaboravili“ da smo i mi bili među prvima kad je trebalo. Brigada je brojila oko 3800 branitelja, a u njoj se nisu nalazili samo vojnici iz Koprivnice, već i iz Križevaca i drugim mjesta Koprivničko-križevačke županije, ali i šire. Kad je počeo rat tada se znalo za nas, a danas „nema nas nigdje“, nikoga iz gradske i ine vlasti ne zanima ni da iznesemo svoja sjećanja – rekao je Kralj, koji je u vrijeme rata bio zapovjednik Narodne zaštite, 117. brigade i ratni zapovjednik obrane Grada Koprivnice.

A što se događalo u Koprivnici 30. rujna 1991.? Tada su pripadnici zločinačke JNA,  oko 12,30 sati, bez ispaljenog metka napustili vojne objekte i ostavili naoružanje. Teško bi se takav scenarijo dogodio, i nikakvi pregovori oko toga ne bi bili mogući da dan ranije, tj. 29.9. 1991. nije pala bjelovarska kasarna, a nešto ranije i varaždinska, što znači da su pripadnici JNA iz Koprivnice ostali sami. Oni koji su pregovarali s JNA zločincima rastali su se uz „malu rakijicu“ i željama da se bez problema vrate svojim kućama. Međutim, jedan dio njih iskrcan je iz autobusa još prije Osijeka i uključen u druge jedinice JNA te su i dalje nastavili borbu protiv hrvatske države.

Pripadnici 117. brigade, pod zapovjedništvom Kralja, odnosno Operativne grupe „Posavina“ borbeno su djelovali,  osobito na pravcima Grabovac-Bair, Popovac- Trokut. Početkom prosinca 1991. Iznimno su bili aktivni na pravcima Jagma-Korita-Subotska. Na tim bojištima ostali su sve do 31. srpnja 1992.

Za ovu je brigadu karakteristično da se nikada nije povlačila.

Dragutin Kralj napustio je brigadu na osobni zahtjev, zbog zdravstvenih razloga, a na njegovo mjesto (od sredine travnja 1992.) došao je Ivica Zgrebec.

Kralj ima čin pukovnika, a od odličja – Red hrvatskog trolista. (Inače, predložen je za četiri odličja!).

Bolje nismo ni zaslužili – rekao je pomalo u šali, kao što to često govori i Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnja, koji se od odličja isto može pohvaliti – trolistom.

Milan Jurić je na to dodao da on nema problema s odličjima, jer kad je već ranije vidio tko se s njima, osobito u Koprivnici, „okitio“, upakirao ih je i poslao na adresu bivšeg  Ureda predsjednika RH  Mesića.

Na slici: Zapovjednici Dragutin Kralj i Milan Jurić.

Mladen Pavković

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Izvorni autor: Mladen Pavković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.