Zabranjeni posjeti domovima za starije u županijama s većim brojem oboljelih

21.06.2020. 16:12:00

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u nedjelju da se zbog rasta broja zaraženih zabranjuju posjeti i izlazak korisnika ustanova u socijalnoj skrbi (domovi za starije) u Gradu Zagrebu te Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"U tim županijama je veći porast broja slučajeva zaraze koronavirusom. Željeli bi spriječiti bilo kakav ulazak virusa u ustanove i zabranjuju se posjete korisnicima i njihov izlazak iz domova”, rekla je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za medicinu rada Marija Bubaš.

U ustanovama u zdravstvenom sustavu moraju se nositi zaštitne maske za sve zdravstvene djelatnike te selektivno u županijama u kojima je zabilježen porast broja oboljelih, te se ukidaju posjete bolesnicima.

To se, pojasnila je Bubaš, odnosi na KBC-e u Osijeku i Splitu te bolnice u Gradu Zagrebu. Uz to, uvodi se testiranje onih zdravstvenih djelatnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, te im se preporučuje i da ne odlaze u te zemlje.

Predizborna kampanja nastavlja se po uputama HZJZ-a

Predsjednik Stožera Davor Božinović rekao je, na novinarski upit o izborima, da se predizborna kampanja nastavlja odvijati po uputama HZJZ-a koje su iskomunicirane s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP) te za to treba upitati DIP.

Vezano uz samoizolaciju osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića smatra kako se zbog takvih situacija ne trebaju donositi posebne upute u odnosima koje već postoje. "Ne bi bilo prvi ni zadnji puta da se netko razboli u kampanji”, poručio je Božinović.

Upitan razmišlja li se o uvođenju samoizolacije za putnike koji dolaze iz BiH i Srbije ili zatvaranje granica, kazao je kako građani tih zemalja moraju dokazivati postojanje neodgodive potrebe ulaska u RH.

Odbija se oko 70 posto zahtjeva za ulazak u RH iz trećih zemalja

Pojasnio je kako se odbija oko 70 posto zahtjeva za ulazak u RH iz trećih zemalja, u koje ulaze i BiH i Srbija. "U odnosu na tjedan dana prije bilježimo 40 posto manje ulazaka iz BiH i oko 20 posto manje ulazaka iz Srbije”, naveo je Božinović.

Vezano uz performans u Puli, gdje je 15 ljudi lizalo istu žlicu, rekao je kako je to pročitao na portalima te da, ako je tako, to nije dobro.

"Stožer civilne zaštite Istarske županije nije nas o tome posebno izvijestio. Pretpostavljam da su poduzeli mjere koje se poduzimaju u takvim situacijama", kazao je.

I ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da takva aktivnost nije dobrodošla.

Capak je dobro i nema nikakvih simptoma

Beroš je, na novinarski upit, potvrdio da je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dobro i nema nikakvih simptoma koronavirusa.

Bubaš je potvrdila kako je jedan učenik pozitivan na koronavirus, ne želeći iznositi podatke iz koje je škole. Poručila je i da nema potrebe dizati paniku kada to nije potrebno. Negirala je i da se ne testira dovoljno, istaknuvši kako su testirani svi koji su potrebni.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić  pojasnila je da se testiraju svi koji imaju simptome bolesti i za koje će liječnik posumnjati da imaju koronavirus. Testiraju se, dodaje, i svi za koje epidemiolozi proglase sumnju.

"Nikakve nema korelacije broja pozitivnih s brojem testova”, kazala je Markotić.

Izvor: Hina/Foto:Damir Krajac

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.