Zekanović: Je li Hrvoj-Šipek članica nekih tajnih udruga i je li bila u Komunističkoj partiji Jugoslavije?

07.05.2020. 12:27:00

Već na samom početku saborske rasprave o prijedlogu imenovanja Zlate Hrvoj-Šipek za glavnu državnu odvjetnicu oporba je u četvrtak negodovala zbog postupka njezina imenovanja, a Nikola Grmoja (Most) optužio vladajuće za zataškavanje korupcije u diplomaciji.

Grmoja je ocijenio kako je tužno da se o takvoj funkciji raspravlja uoči raspuštanja Sabora i potom optužio vladajuće za zataškavanje kriminala u diplomaciji.

Istaknuo je kako je u Hrvatskom saboru jučer zaprimljena predstavka s novim dokazima da je DORH omogućio inspektoru Ministarstva vanjskih poslova Damiru Božiću da sudjeluje u izradi očitovanja korištenog za odbacivanje kaznene prijave u kojoj je i sam osumnjičen, vezano za sumnjivu potrošnju novca u veleposlanstvima u Australiji i SAD-u.

Podsjeća pritom da još nije dobio odgovor na zastupničko pitanje iz siječnja o zloupotrebi novca u veleposlanstvima i da ne može mjesecima dobiti putne naloge iz Australije.

"Sumnjam da premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković namjerno krše Poslovnik i zlorabe položaj radi zataškavanja korupcije u diplomaciji i veleposlanstvima", kazao je Grmoja.

Odbacujem takve optužbe jer su potpuno neprimjerene i ničim utemeljene i dokazane, reagirao je Jandroković ocijenivši optužbe da utječe na rad DORH-a vrlo opasnim.

Za zastupničko pitanje kazao je kako je u nekoliko navrata tražio od Vlade hitan odgovor i da su Grmojine optužbe da Plenković i on štite korupciju i kriminal "politikanstvo".

Ivan Lovrinović (PH) smatra izbor glavne državne odvjetnice "cirkusom" jer nije javno proveden . "Ne znamo po kojem kriteriju je izabrana jedan kandidatkinja a ostali odbačeni, Vlada želi slabe institucije, slab DORH i da DORH skuplja prašinu", ustvrdio je.

Goran Beus Richembergh (GLAS) navodi da je postupak natječaja proveden u vrijeme krize koja je onemogućila javno djelovanje i u vrijeme kada Sabor ima sužene standarde demokratskog odlučivanja, te u završnici mandata .

"Ne možemo se oteti dojmu da se u tim okolnostima želi naći kadrovsko rješenje koje neće dovesti do nikakvih promjena", rekao je.

Peđa Grbin (SDP) navodi da u programu kandidatkinje nema borbe protiv političke korupcije, a Željko Jovanović (SDP) dodaje da dodatnu sjenu na početak njezina mandata baca to što će biti izabrana glasovima "žetončića" protiv koji se vode sudski procesi.

Hrvoja Zekanovića (HRAST) zanima je li Zlata Hrvoj-Šipek članica nekih tajnih udruga te je li bila članica Komunističke partije Jugoslavije. "Jeste li to ispitali, imate li pouzdane informacije, želim očitovanje o tome", pitao je.

Branko Bačić (HDZ) ističe da je postupak izbora kandidatkinje vođen sukladno zakonu i transparentno, ocijenivši dobrim što na čelo dolazi osoba koja je upoznata s radom Državnog odvjetništva.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hvali kandidatkinju za glavnu državnu odvjetnicu, ističe da je riječ o osobi koja je cijeli radni vijek provela u Državnom odvjetništvu, obnašala najviše funkcije i sudjelovala u upravljačkoj strukturi.

"Radi se o osobi koja zna procese i strukturu Državnog odvjetništva, program joj je cjelovit i dobar i predviđa aktivnosti na svim područjima", naveo je.

U radu Hrvoj-Šipek nema mrlja koje bi je dovele u pitanje kao kandidata, a presedan je da ćemo prvi put imati ženu na čelu DORH-a, i to ne iz kaznenog nego građanskog odjela", istaknuo je Bošnjaković.

Izvor: lb/h/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.