Zelenski: Sjevernokorejski vojnici podržavaju ruske snage, Putin se boji vlastitog naroda

17.10.2024. 16:22:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u Bruxellesu kako se oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika nalazi na okupiranim ukrajinskim teritorijima u cilju podrške ruskim snagama. Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin suočen je s protivljenjem domaće javnosti koja ne podržava mobilizaciju mladih Rusa, zbog čega pokušava popuniti svoje redove stranim borcima.

Zelenski je naglasio da je prva točka njegova plana pobjede dobivanje pozivnice za članstvo Ukrajine u NATO-u. Pozivnica bi bila ključna, no sam proces članstva neće biti trenutan, već bi uslijedio kasnije. "Putin mora uvidjeti da njegove geopolitičke kalkulacije nemaju smisla", dodao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je također otkrio da je razgovarao o članstvu Ukrajine u NATO-u s bivšim američkim predsjednikom i sadašnjim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom, ističući da su raspravljali o sigurnosnim garancijama iz Budimpeštanskog memoranduma. "Rekao sam Trumpu da ćemo ili nastaviti imati nuklearno oružje što će biti zaštita za nas ili bismo trebali biti u Savezu", rekao je Zelenski, dodavši da ga je Trump podržao rekavši: "Imate dobre argumente."

Na upit novinara o Trumpovom stavu prema ukrajinskom članstvu u NATO-u, Zelenski je odgovorio da ne želi dalje komentirati detalje razgovora, ali je naglasio da je Trump podržao njegove argumente.

Druga ključna točka ukrajinskog plana pobjede odnosi se na dodatnu vojnu pomoć, posebice u vidu projektila dugog dometa i protuzračnih sustava. Zelenski je izjavio da je od zapadnih saveznika dobio pozitivne signale te pozvao čelnike EU-a da podrže njegov plan, uz uvjerenje da bi rat mogao završiti sljedeće godine ako se provedba plana odmah pokrene.

S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban reagirao je na plan pobjede Zelenskog, kojeg je predstavio u ukrajinskom parlamentu. Na svom Facebook profilu, Orban je izjavio kako je plan zastrašujući te da umjesto slanja dodatnog oružja Ukrajini, treba pregovarati o prekidu vatre i mirovnim razgovorima. Orban je oštro kritizirao strategiju Europske unije u ratu, istaknuvši da snosi odgovornost za njezin neuspjeh.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:Volodimir Zelenski/EPA

Izvorni autor: PDN/HRT/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.