ŽESTOKE BORBE Talibani ne odustaju, napadaju velike gradove Herat i Kandahar

01.08.2021. 09:00:00

Talibani pritišću afganistansku vojsku u Heratu i Kandaharu, a žestoke borbe vode se u predgrađima tih gradova koji su jedni od najvećih u zemlji, izvijestio je AFP.

Borbe između talibana i afganistanske vojske nastavljene su u subotu navečer u južnim i jugoistočnim predgrađima Herata, trećeg najvećeg grada u zemlji sa 600 tisuća stanovnika, te u okolnim okruzima Injil i Guzara, kazao je guverner pokrajine Abdul Sabur Kani.

Borbe su najžešće u području oko Pashtun Pala i Pul Malana, dvaju mostova smještenih oko 10 kilometara južno od grada, kazao je guverner za AFP.

Afganistanske sigurnosne snage i protu-talibanske milicije bore se kako bi "odbacili i uništili talibane", dodao je.

Kani također tvrdi da se borbe vode u neposrednoj blizini zračne luke.

Talibani su od svibnja u ofenzivi protiv afganistanske vojske, što se poklapa s povlačenjem vojske SAD-a i saveznika iz Afganistana. Talibani su stekli kontrolu nad velikim područjima i više važnih graničnih prijelaza.

Nedavno su talibani zauzeli i nekoliko okruga u pokrajini Herat, smještenoj na zapadu zemlje, dok su u četvrtak i petak napredovali prema obodima Herata.

Talibani također povećavaju pritisak na Kandahar, drugi najveći grad u zemlji, i na Lashkargah, glavni grad južne pokrajine Helmand.

Afganistanska je vojska uzvratila helikopterskim bombardiranjem talibanskih položaja u predgrađu Kandaharu, piše AFP.

Proteklih je tjedana u Kandahar pristiglo više tisuća izbjeglica zbog napredovanja talibana.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: js, H, Epa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.