Admiralov odgovor: Uvedite vojni rok i pokrenite duhovnu obnovu Europe!

21.12.2016. 18:51:13

Predstavljena strategija pokazala je da to služenje vojnog roka ne treba biti duže od tri mjeseca, nema vojarni, nego je služenje u kampovima koji se nalaze u onim mjestima gdje je ugroza najveća moguća, poručio je Domazet Lošo Svijet je u samo jednom danu doživio tri teroristička napada - ubojstvo ruskog veleposlanika u Turskoj Andreja Karlova, pucnjavu u islamskom centru u Zürichu te napad kamionom na božićni sajam u Berlinu u kojem je poginulo 12 osoba, a ubijen je i poljski vozač spomenutog kamiona. Predsjednica Kolidna Grabar-Kitarović u utorak je izjavila da je Strategija nacionalne sigurnosti trenutno u izradi i da u obzir treba uzeti činjenicu da se sigurnosna slika Europe, EU i našeg prostora drastično promijenila te kako je potrebno stvoriti pretpostavke za određene scenarije.

Iz tog razloga obratili smo se sigurnosnom stručnjaku, admiralu Davoru Domazetu Loši, s pitanjem - na koji način takva strategija uopće može spriječiti eventualne napade?

Admiral nam je rekao da je za vrijeme predsjedničine izjave u prepunoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora promovirana knjiga 'Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću ili Hrvatsko njihalo', s podnaslovom 'Polazišta za hrvatsku strategiju nacionalne sigurnosti'.

"Radi se o cjelovitom dokumentu na 410 stranica koja je godinu i pol dana bila na stolu glavnih nositelja hrvatske izvršne vlasti, a nikakvih reakcija nije bilo. U njoj su po prvi put definirani hrvatski nacionalni interesi. Ne može nitko napisati smišljenu strategiju hrvatskih nacionalnih interesa, ako ti isti interesi ranije nisu definirani. Problem je u Hrvatskoj što od 2000. godine nema definiranu ni jednu od četiri razine hrvatskih nacionalnih interesa. Prema tome, ne može se ni pisati strategija", rekao nam je admiral Domazet Lošo.

Ugrožen opstanak države i naroda

Tvrdi da Hrvatska geopolitička strategija u 21. stoljeću definira te četiri razine - a one su: interesi održivog opstanka koji, kada su ugroženi, znače da je ugrožen opstanak države i naroda; druga razina su vitalni ili životni interesi; treća važni interesi i četvrta - periferni interesi.

"U Hrvatskoj se u zadnjih 16 godina tu i tamo bavimo nekim od perifernih interesa. Strategija je definirala prvu i najvažniju razinu u koju spadaju dva interesa. Proglašenje cijele Hrvatske ekološkim dobrom jer smo jedina država u Europi koja prema Stockholmskoj deklaraciji iz 1972. godine za to ima uvjete i kriterije. Drugi interes je demografska obnova. Strategija jasno definira na čemu treba počivati i temeljiti se prosperitet i boljitak Hrvatske, a to je 2Z - zemlja i znanje. Istodobno, strategija je jasno i nedvojbeno definirala da je Europa, a posljedično tome i Hrvatska, izložena asimetričnom ratu, a eksplozije, odnosno teroristički napadi od Nice do Berlina zoran su prikaz tog novog oblika rata", rekao je naš sugovornik.

Vojni rok za sve

Kako tvrdi, strategija je pokazala da se samo asimetrijom može suprotstaviti asimetriji, međutim, politička svijest u Europi, a i u Hrvatskoj, još robuje ideji da se takvom novom obliku rata može suprotstaviti simetrijom, što je prema njemu velika zabluda.

"U ovom obliku rata, između ostaloga, obavještajne službe moraju biti osposobljene, a tu je bitna analitika, a ne tko koga sluša. Analitika je ta koja će na vrijeme prepoznati što se može, a onda ostaviti dovoljno vremena da se poduzmu mjere. Ne može se u asimetričnom obliku rata bilo koja institucija tome suprotstaviti, za to je potrebna cjelovita država, a i narod, a toga bez vraćanja vojnog roka neće biti. Dakle - vojni rok za sve, nema prigovora savjesti. Predstavljena strategija pokazala je da to služenje vojnog roka ne treba biti duže od tri mjeseca, nema vojarni, nego je služenje u kampovima koji se nalaze u onim mjestima gdje je ugroza najveća moguća, kako bi se promptno reagiralo", dao je svoj prijedlog admiral Domazet Lošo.

Istodobno, nastavlja, treba primijeniti modularnu strukturu. To bi značilo da se svaka europska država, uzimajući u obzir svoje posebnosti, oblik, veličinu, demografiju, potencijale, organizira sama za sebe. Lošo tvrdi da se u ovom slučaju treba primijeniti doktrina ježa, odnosno da se zemlje natječu da budu bolje jedna od druge.

Europa se odrekla kršćanstva

"Međutim, mora postojati jedno koordinativno tijelo za sve te bodlje, nema više individualne obrane niti individualnog nastupanja. Strategija pokazuje što se događa Europi koja se odrekla svoje duhovne vertikale, a to je kršćanstvo, na kojoj je nastalo. Fizičku obranu mora slijediti ta duhovna obrana, odnosno nova evangelizacija Europe", dodao je.

Dodao je da strategiju treba napraviti izvršna vlast, nikako jedan jedan čovjek, koja će biti na raspolaganju cijelom narodu i državi.

"Nakon toga potrebno je provesti temeljitu javnu raspravu, nakon čega je Hrvatski sabor isključivo konsenzusom mora usvojiti u Saboru. Onaj koji ne digne ruku, taj je sam sebe izopćio! Onda se ne bi dogodilo da svaka nova politička elita ili koalicija počinje ispočetka, nego bi imale obvezu pred onima tko ih je birao nastaviti tamo gdje je prethodna vlast stala", zaključio je admiral Domazet Lošo u razgovoru za direktno.hr.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.