Ništa bez naših branitelja - Postrojba Graničari - Husari 1756

13.06.2021. 17:10:00

Povijesna postrojba grada Bjelovara graničari-Husari je utemeljena na elitnoj vojnoj-konjaničkoj tradiciji bjelovarskog kraja. Njihovi nastupi nisu ograničeni samo na Bjelovar, već sudjeluju u manifestacijama diljem Hrvatske, pa čak i van granica. Sudjelovali su u Parizu na 200 godina Napoleonovih ratova, dobili odlikovanje u Beču, nastupali u Mađarskoj, Italiji i Slovačkoj.

Konjica ove postrojbe je obilježila i dvadesetu obljetnicu Domovinskoga rata, gdje je predvodila ešalon konjice u svečanom mimohodu. Također, kada je potrebno šivanje odora, i izrada rekvizita, ova postrojba uvijek daje prednost braniteljskim udrugama i malim hrvatskim poduzetnicima.

Osnivači ove postrojbe bili su naši branitelji, pukovnik Josip Trogrlić (predsjednik) i gospodin Đuro Kličko (dopredsjednik). Stručni suradnik turističke zajednice Bilogore, Slaven Klobučar, se nadovezao na ovu temu; "Želim istaknuti kako ništa ne bi bilo moguće bez naših branitelja. Oni su pokretači ove tradicije i vode ovo već godinama, te sve ovo što danas ovdje imamo bi bilo nezamislivo bez njih."

Predsjednik Udruge Josip Trogrlić i Dopredsjednik udruge Đuro Kličko

Razgovor s g. Đurom Kličkom, Dopredsjednikom Udruge i jednim od utemeljitelja, te sudionikom domovinskog rata;Bio sam član 105. brigade u Bjelovaru, od samog početka Domovinskog rata. Za vrijeme Bljeska i Oluje sam prešao u Varaždin u 7. gbr. „PUMA-e“, pa Koprivnicu a pri završetku rata sam se vratio raditi u Bjelovar kao djelatna vojna osoba. Nastavio sam raditi u Karlovcu, nakon čega sam otišao u mirovinu kao časnik Hrvatske vojske.

Kako je nastala ideja za ovu povijesnu postrojbu?


Jednom prilikom sam s pukovnikom HV-a Trogrlićem sjedio u zapovjedništvu poslije briefinga, te smo gledali u grb 105. brigade, koji prikazuje grb Bjelovara na kojem je prikazan serežan (vojnik) s puškom. Tada mi je sinula ideja da, sad kad odlazimo u mirovinu, osnujemo nekakvu postrojbu za potrebe Dana Grada i sličnih manifestacija. Tu se rodila ideja za Postrojbu Graničari-Husari, pošto je to carska postrojba koja je bila u Bjelovaru od samog osnutka grada.

Kad smo dobili povratne informacije iz povijesnog arhiva, saznali smo da je Bjelovarska Povijesna Postrojba Graničari-Husari zapravo konjička postrojba. Budući da smo već na području Bjelovara imali nekoliko konjičkih klubova i organizirali konjičke maratone, imali smo temelje za osnivanje ovakve postrojbe. Na sjednici 2007. godine, grad Bjelovar je prihvatio odluku za osnivanje povijesne postrojbe Graničari-Husari 1756. Tada smo službeno krenuli s radom.

Većinu postrojbe čine - branitelji


Većinu ove postrojbe čine branitelji i njihova djeca. Ovdje je puno časnika i dočasnika koji su uključeni u rad. Također, sve više mladih je zainteresirano za ovo, tako da samo ove godine ćemo primiti 7 novih članova.

Kako ova povijesna postrojba pomaže našim braniteljima?


Svi mi koji smo bili sudionici rata, nismo iste osobe koje smo bili prije rata - svi. To je bilo nešto što nitko nije planirao, nitko nije želio te je to bilo izrazito stresno razdoblje za sve nas. Ovo što sad radimo, konji, priroda i druženje, osobito s onima koji su također bili branitelji, puno pomaže.

Ovo je kako bi rekli, 'radna terapija'. Zanimacija i zaposlenost pomaže nositi se sa psihičkim problemima s kojima se branitelji još uvijek bore. Ovdje si mi, branitelji, možemo međusobno pomoći i biti podrška jer se ipak razumijemo i znamo kroz što je tko prolazio. Dobivamo na osnaživanju, smanjuje se stres, a oni oboljeli od PTSP-a lakše se nose s njim. Vraća nas u vremena Domovinskog rata, no bez oružja i pucnjave, odora nas opet vraća u Dane ponosa i slave.

Uzgoj pasmine Gidran

Kako smo nastupali na Terezijani, vidjeli smo da svatko ima svog različitog konja - što nas je dovelo na razmišljanje da bi bilo lijepo kad bi bili unificirani. Kad već imamo usklađenje odore, da imamo i iste konje. Krenuli smo ubrzo na istraživanje pasmina, što nas je dovelo do pasmine Gidran - vojnog konja Austrougarske vojske.

Pošto je to bio vojni, povijesni konj koji je uvijek u istoj boji, smatrali smo da je to najbolji izbor za našu postrojbu. Tad smo krenuli u suradnji s gradom Bjelovarom u nabavku tih konja i nabavili prve kobile iz Mađarske. Sada već na području Bjelovarsko-Bilogorske županije imamo oko 100 grla, te smo dobili službenu dozvolu Mađarske za svoj uzgojni program.

Jednom prilikom smo došli na Sinjsku Alku s 10 Gidrana, zbog čega su se svi okupili oko nas i divili kako jedna postrojba ima sve iste konje. Ubrzo je uz povijesni brend, naš brend postao i taj konj. Nakon toga smo Alkarima prodali nekoliko konja, te jedno ždrijebe i poklonili. Svi naši konji su u vlasništvu privatnih članova, te se neki od njih vrlo aktivno bave uzgojem.

Izvor: Portal Dnevnih Novosti

Izvorni autor: Monika Petrović/ Foto: M.P./Prof. T. Cug

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.