ARMIJA BiH UBILA 24 BRANITELJA! Zapovjednik: Iznenadili su nas. U našoj bojnoj bile su dvije bošnjačke satnije i zajedno smo ratovali protiv Srba

14.07.2022. 13:28:00

KRVAVI DAN NA GUBAVICI

Na Gradini, lokalitetu između Mostara, Čapljine i Stoca, obilježena je 29. obljetnica pogibije 24 branitelja HVO-a iz općina i gradova sa juga Hercegovine.

Svake godine, obilježavajući ovu obljetnicu, okupljaju se obitelji poginulih branitelja, suborci i mnogobrojna izaslanstva, kako bi im odali počast.

Bošnjaci pobili dojučerašnje suborce

Toga 13. srpnja 1993. u zoru na Gubavici su ubijeni Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić

Sudionici ovog događaja kažu kako je u to doba taj teritorij bio u hrvatskim rukama, no onda su se iznenada našli u okruženju Armije BiH.

“Ta visoravan je gorjela… Ubijeni su dečki bili iz Neuma, Mostara, Čitluka”, posvjedočili su preživjeli pripadnici HVO-a.

Zapovjednik kaže da nisu očekivali napad

Zapovjednik satnije Kneza Domagoja Lazar Martinović ispričao je za RTV HB da je toga dana osobno bio na Gubavici::

“Bio sam u okruženju s prijateljima na Gubavici. Taj dan je bilo toliko teško da smo izgubili 24 čovjeka, ali nismo znali da će armija BiH napasti sa 10 do 15 grupa po 10 neprijatelja. Naša bojna imala je dvije čisto bošnjačke satnije i nekada smo bili zajedno u borbi protiv vojske RSK. Bili smo odlučni obraniti ovaj teritorij, ali nismo to očekivali od  Bošnjaka iako su se odnosi s nama već prethodno pogoršali”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Screenshot/RTV/HB

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.