Braća Mamić pokrenuli postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava

11.11.2022. 09:48:00

U pitanju je prvi osječki proces Mamiću i ostalima zbog izvlačenja novca iz Dinama

Telegram javlja da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu pokrenuo postupak protiv Hrvatske, nakon što su prihvatili tužbe što su ih podnijeli braća Zdravko i Zoran Mamić te poreznik Milan Pernar. Ovu informaciju Telegramu je potvrdila zastupnica Hrvatske pred Europskim sudom Štefica Stažnik.

Više detalja u ovom trenutku o procesu nije mogla reći, osim da će se prema proceduri očitovati na tužbu Mamića i Pernara. Dok samo pokretanje postupka ne znači da će država biti proglašena krivom za kršenje ljudskih prava osuđenih, znakovito je da je Europski sud ipak zaključio da u tužbama postoji dovoljno osnova za preispitivanje ovog slučaja.

U pitanju je prvi osječki proces Mamiću i ostalima zbog izvlačenja novca iz Dinama. Zdravko Mamić na kraju tog suđenja kažnjen je sa šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran s četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

Damiru Vrbanoviću koji je također bio kažnjen, pravomoćnu presudu od tri godine zatvora ukinuo je Ustavni sud Republike Hrvatske.

Zaključili su da nije imao pravedno suđenje jer je Mamić podmitio suce. Taj isti argument Mamićima i Pernaru nije prihvaćen. Sada o svemu tome raspravlja Europski sud za ljudska prava.

Cijelu priču Ane Raić Knežević na Telegramu pročitajte OVDJE.

Izvor: novilist.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.