Bulj pitao Medveda: ‘Zbog čega nemamo popis srpskih agresora?’

17.03.2021. 15:36:00

Hrvatski sabor u srijedu je počeo raspravu  prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i zakonskim izmjenama koje bi trebale dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja i Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI).

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tvrdi da se Zakon iz 2017. mijenja jer je u tri godine primjene uočeno da je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika.

No, prijedlog je izazvao brojne rasprave u javnosti. Naime, nekoliko tisuća civila koji su stradali u vrijeme borbenih operacija, odnosno njihove obitelji, izmjenama bi dobile pravo na mjesečnu novčanu naknadu. Neki se boje da bi novac mogao završiti i u rukama onih koji su u Domovinskom ratu bili pripadnici srpske paravojske.

Zastupnik Mosta Miro Bulj je tražio stanku, a obrazložio ju je idućim riječima:

“Prije tri godine donosio se Zakon o hrvatskim braniteljima. Tada je rečeno da je to cjeloviti zakon koji će riješiti probleme hrvatskih branitelja nakon 30 godina od početka Domovinskog rata. Tada sam upozoravao i ministra i predstavnike Vlade da je zakon neprovediv. Danas vidimo da se hrvatska Vlada sjetila da je zakon neprovediv, a rezultat tog zakona od prije tri godine je 500 umrlih hrvatskih branitelja koji su dali zahtjev da nisu ostvarili svoje pravo”, kazao je Bulj.

“Oni koji su stradali od granata srbočetnika… Što je riješeno da ti srbočetnici koji su granatirali, palili Hrvatsku da oni neće ostvariti to pravo? Nemamo popis srpskih agresora! Postavlja se pitanje zbog čega”, dodao je Bulj.

Za riječ se javio i zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić koji je kazao da je predsjednik Franjo Tuđman 1996. u rekao je da je u Domovinskom ratu pobjedu izvojevalo 33.527 hrvatskih branitelja. “Danas ih u registru imamo više od 504 tisuća. Koliko ste ih u Vašem mandatu proizveli?”, upitao je Sačić.

“Vjerujem da vam je poznata procedura, zakon i nadležnosti pa tako i da status hrvatskog branitelja ne regulira Ministarstvo hrvatskih branitelja, već Ministarstvo obrane za one branitelje koji su bili pripadnici Ministarstva obrane, a Ministarstvo unutarnjih poslova za one osobe koje su bile njihovi pripadnici. Zakon je omogućio nadležnim tijelima postupanje u skladu s Zakonom, omogućio je onim hrvatskim braniteljima koji zbog ograničenja vremenskog perioda…”, ustvrdio je Medved.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.