Dobrovoljci čine glavninu ruskih gubitaka na bojištu u Ukrajini

20.09.2024. 12:43:00

BBC Rusija i neovisni internetski portal Mediazona proveli su detaljno istraživanje kako bi identificirali sve poginule ruske vojnike čiji je identitet bio dostupan u službenim izvješćima, medijskim člancima ili objavama na društvenim mrežama. Prema prikupljenim podacima, broj poginulih iznosi 70.000, iako se pretpostavlja da je stvarna brojka znatno veća. Značajno otkriće istraživanja pokazuje da je većina poginulih u posljednje vrijeme došla u vojsku dobrovoljno, što je prvi put od početka rata u veljači 2022. godine.

Od ukupno 70.000 poginulih, 13.781 su dobrovoljci, što čini 20%. U posljednjih šest mjeseci, broj žrtava među dobrovoljcima premašio je gubitke svih ostalih kategorija vojnika, uključujući profesionalne vojnike, mobilizirane snage, plaćenike i pomilovane zatvorenike. Broj tjednih žrtava među dobrovoljcima od listopada prošle godine nikada nije pao ispod 100, a u nekim trenucima dosegnuo je čak 310 poginulih, prenosi BBC.

Život i smrt dobrovoljca Rinata Khusniyarova

Priča Rinata Khusniyarova, dobrovoljca iz Ufe u Baškortostanu, tipična je za mnoge poginule vojnike. Prije nego što se prijavio u vojsku u studenom prošle godine, radio je dva posla kako bi preživio – u tramvajskom skladištu i tvornici šperploče. Imao je 62 godine kada je potpisao ugovor s ruskom vojskom, ali na bojištu je proveo manje od tri mjeseca. Poginuo je 27. veljače. U lokalnoj osmrtnici opisan je kao "vrijedan i pristojan čovjek".

Analiza prikupljenih podataka pokazuje da većina dobrovoljaca dolazi iz manjih gradova i regija Rusije, gdje je teško naći stabilan i dobro plaćen posao. Iako su mnogi dobrovoljno pristupili vojsci, aktivisti za ljudska prava tvrde da su neki "dobrovoljci", osobito iz Čečenije, bili prisiljeni ili su im prijetili. Također, mnogi od njih se žale da nisu u potpunosti razumjeli ugovore koje su potpisali, jer na njima nema datuma završetka službe.

Plaće u vojsci su pet do sedam puta veće od prosječnih zarada u siromašnijim dijelovima Rusije, uz dodatne socijalne naknade poput dječjih doplataka i poreznih olakšica.

Starija populacija među dobrovoljcima

Značajan dio poginulih dobrovoljaca bio je u dobi između 42 i 50 godina, a najstariji je imao 71 godinu. Više od 250 poginulih dobrovoljaca bilo je starije od 60 godina.

Poginuli kao rezultat taktike

Glavni razlog za veliki broj poginulih među dobrovoljcima je to što ih zapovjedništvo šalje u najopasnije dijelove bojišta, kao što je regija Donjecka na istoku Ukrajine. Slabo obučeni i nedovoljno opremljeni, suočavaju se s brutalnom taktikom "mljevenja mesa" u kojoj se vojnici šalju u valovima s ciljem iscrpljivanja ukrajinske obrane i otkrivanja njenih slabosti za rusku artiljeriju.

Umjesto prisilne mobilizacije, ruske vlasti pojačavaju pozive za dobrovoljce i povećavaju poticaje. Lokalni dužnosnici dobili su zadatak da pronađu nove dobrovoljce, često koristeći web stranice za zapošljavanje ili kontaktirajući osobe s dugovima i ovrhama.

Ova strategija naglašava kako ruska vlada ne planira ponovnu mobilizaciju, već se oslanja na nove dobrovoljce kako bi popunila redove na bojištu.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Ilustracija/ruska vojska

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.