DORH Sarajevu dostavio prijavu protiv 16 časnika Armije BiH za zločine nad Hrvatima

07.09.2021. 11:50:00

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u prosincu prošle godine proslijedilo je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine kaznenu prijavu protiv šesnaest bošnjačkih časnika, među kojima su generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić, Amir Kubura…, koje se tereti za ratne zločine nad Hrvatima u BiH, uglavnom na području središnje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.

Potvrđeno je to Večernjem listu iz DORH-a uz navode da je ovaj spis u Tužiteljstvo BiH stigao u prosincu prošle godine.

Kako doznaje Večernji list, sadržaj kaznene prijave, koja je sada u posjedu Tužiteljstva BIH, govori o tome kako stradalničke udruge smatraju da su počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, no da istodobno nisu procesuirani zapovjednici i pripadnici Armije BiH iako je o svim zločinima upoznato Tužiteljstvo BiH.

– Podnošenjem ove kaznene prijave očekuje se provođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a-stoji u dokumentu.

Među prijavljenima su prvi zapovjednik Armije BiH, na funkciji načelnika Glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović, zatim Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić kao član Stožera vrhovnog zapovjedništva ABiH, Enver Hadžihasanović zapovjednik 3. korpusa ABiH, Selmo Cikotić, zapovjednik Operativne skupine Zapad ABiH, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin,  zapovjednik odreda El Mudžahid, Amir Kubura, Šerif Patković i drugi,  piše Večernji List BiH u tiskanom izdanju u utorak, 7. rujna 2021. godine.

Oni se terete da su, namjeravajući osvojiti područja pod nadzorom HVO-a i osigurati izlaz na more, zajedno sa mudžahedinima počinili brojne zločine, pri čemu je samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dok je protjerano i izbjeglo 118.000 Hrvata, te srušeno i spaljeno 270 katoličkih objekata.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.