Eksplozije odjekuju u Pojasu Gaze, Netanyahu zaprijetio: “Bježite, grad ćemo pretvoriti u ruševine!”

08.10.2023. 08:55:00

Palestinski militanti pokrenuli su veliki raketni napad na Izrael rano u subotu ujutro. U napadima je umrlo najmanje 300 ljudi, a tisuće Izraelaca su ozlijeđene. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je država u ratu.

Izraelska vojska odgovorila je na napade – u Gazi je poginulo više od 230 Palestinaca, a više od 1600 ih je ranjeno. Najgori napad na Izrael desetljećima inicirao je rat za koji su obje strane obećale da će eskalirati.

Napad na Gazu

Izraelske zračne snage podijelile su snimke napada na ciljeve u Pojasu Gaze. Nije jasno je li video snimljen jutros ili jučer.

Attached is footage of a strike on Hamas military targets located in multi-story buildings in the Gaza Strip pic.twitter.com/iHqT7ta74Z

— Israeli Air Force (@IAFsite)October 8, 2023
Netanyahu upozorava ljude da napuste Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je stanovnike da napuste Gazu jer će Izrael njezine dijelove pretvoriti "u ruševine".

"Sva mjesta na kojima je Hamas raspoređen, skriva se i djeluje u tom opakom gradu, mi ćemo ih pretvoriti u ruševine. Kažem stanovnicima Gaze: otiđite sada jer ćemo svugdje djelovati silom", poručio je.

Netanyahu je najavio dugi rat. "Ovaj rat će potrajati. Bit će teško, izazovni dani su pred nama", naveo je, dodajući da će Izrael pobijediti.

This morning, on Shabbat and a holiday, Hamas invaded Israeli territory and murdered innocent citizens including children and the elderly. Hamas has started a brutal and evil war.

We will be victorious in this war despite an unbearable price. This is a very difficult day for all…

— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu)October 8, 2023

 

 

Izrael evakuira naselja u blizini granice s Gazom

Izraelska vojska priopćila je da evakuira izraelska naselja u pograničnom području s Gazom zbog rata s palestinskom ekstremističkom organizacijom Hamas.

Tisuće ljudi trebalo je evakuirati unutar Izraela, rekao je u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske Richard Hecht.

Vojska je područje oko obalnog pojasa proglasila zabranjenom zonom. Još uvijek postoji osam točaka u južnom Izraelu na kojima vojska traži moguće napadače, rekao je Hecht. Ograda prema Pojasu Gaze probijena je na 29 točaka, koje su sada sve pod kontrolom. Prema Hechtu, potencijalni novi napadači bit će napadnuti iz zraka na tim točkama.

Hezbollah preuzima odgovornost za napad na izraelske lokacije

Libanonska skupina Hezbollah objavila je u nedjelju priopćenje preuzimajući odgovornost za gađanje triju izraelskih lokacija u području poznatom kao Shebaa Farms korištenjem projektila i topništva.

“Željezna kupola” štiti Izrael od raketnih napada

Izraelski obrambeni sustav Iron Dome (Željezna kupola) kopneni je sustav koji presreće i uništava rakete i minobacače kratkog dometa. Postao je glavni oslonac obrane zemlje od uvođenja 2011. godine. Više čitajte OVDJE.

Another stunning visuals of Israel iron dome at its full display protecting it's civilian in Tel Aviv and Jerusalem from 3000+ rockets fired by Hamas terrorists & Palestinian terror group from Gaza strip!

Life saving defense system!#Israel #OperationIronSword pic.twitter.com/WLKka0Agyq

— Vishal Verma (@VishalVerma_9)October 8, 2023

 

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.