HRVATSKA SE OPET SRAMOTI PRED SVIJETOM! Banožić nas je gadno zeznuo nakon primitka helikoptera: ‘Čisti hrvatski fušeraj’

12.02.2023. 09:04:00

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić u petak je obišao radove na izgradnji hangara za helikoptere UH-60 M Black Hawk na letjelištu Lučko u Zagrebu. Osvrnuvši se na rokove izgradnje ministar je rekao kako su se tijekom ugovaranja neki postupci morali ponoviti ali da je sada, nakon što su ugovori zaključeni, najbitnije da dinamika radova ide po planu te da je zadovoljan kako se radovi izvršavaju.

Podsjetimo, projekt opremanja Oružanih snaga RH s dva helikoptera počeo je u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a, dok je izgradnja hangara započeta 2021. godine. Njihova izgradnja trebala je biti dovršena još u prosincu 2021. godine, a u međuvremenu je poskupila i cijena građevinskog materijala, pa su porezni obveznici bili primorani ‘odriješiti kesu’ za dodatne troškove. Naime, ovi će hangari porezne obveznike koštati 1,5 milijuna kuna više nego što je trebalo.

Riječ je o jednom od dva hangara koje je MORH trebao izgraditi prije nego su prva dva helikoptera stigla u Hrvatsku početkom veljače prošle godine. Budući da natječajem nije bilo predviđeno poskupljenje materijala, natječaj je bio poništen i krenulo se u novi postupak. Ukupni predviđeni iznos prešao je limit, nakon čega se natječaj morao objaviti u oglasniku Europske unije. Zbog svega navedenog proces izgradnje je dramatično usporio te je izvođač odabran tek u lipnju 2022. godine, a radovi su počeli 8. kolovoza.

‘Nemar uzrokuje štetu na helikopterima’

Postavlja se pitanje gdje je zapelo u izgradnji ovih hangara? Pokazuje li Hrvatska neozbiljnost pred partnerima koji su nas opskrbili ovim helikopterima i zašto se pokušava stvoriti dojam da radovi dobro napreduju, kada to očito nije istina. Odgovore na ova pitanja za portal Dnevno dao je neovisni geopolitički analitičar Danko Radaljac.

“Ovdje je ponovo u pitanju čisti hrvatski fušeraj. Ako ne možemo izgraditi ljudima kuće nakon dvije godine, ne znam zašto mislimo da možemo izgraditi hangar. Sporost ove birokracije, koja je vjerojatno najsporija koju smo imali, najviše je utjecala na to. Tu smo jedan od svjetskih rekordera”, rekao je Radaljac.

Ovakav nemar uzrokuje veliku štetu za helikoptere, rekao nam je Radaljac, jer oni zahtijevaju hangare.

“Tu smo se gadno zeznuli, a vjerojatno smo ih i dodatno izraubali. Blackhawk ipak zahtijevaju da budu skladišteni kako treba. Njima vrijeme kao takvo neće nanijet veliku štetu, ali bura i snijeg će nagristi sve, pa tako i Blackhawk. Zato će prije morati ići na remont, a to znači dodatne troškove i potrošnju više novca”, rekao je.

Kako navodi, Hrvatska ovakvim postupanjem ispada veoma neozbiljna prema svojim partnerima.

“Amerikanci su nam prodali te helikoptere, a mi im nismo pripremili adekvatnu infrastrukturu. To će se sigurno uzeti u obzir kod iduće prodaje. Amerikancima je bitno da njihovo naoružanje dobro izgleda i pokazuje dobre rezultate. Kada se oni ne skladište dobro, jasno je da mogu pokazati neke nedostatke”, rekao je.

U suštini, to bi bilo kao kada netko kupi novi automobil, pa se čudi jer ne radi ispravno nakon što mu nikada ne promijeni ulje.

“Nije helikopter nefunkcionalan jer nema hangara, ali ako proizvođač traži da imate hangar, onda ga vi jednostavno morate osigurati. Nije tu napravljena velika šteta, ali pokazana je velika neozbiljnost i potrošen je dodatan novac, ali to je bilo i za očekivati. na kraju krajeva, samo budala nije vidjela da skače cijena građevinskog materijala. Sada se gradi po jednoj cijeni, a nitko ne može garantirati da se za tri mjeseca neće ići u novi rebalans”, rekao je Radaljac.

Podsjetio je na situaciju s kanaderima do koje je došlo početkom ljeta, kada je uoči protupožarne sezone došlo do problema s remontom kanadera.

“Situacija je bila takva da su od šest kanadera samo dva bila operativna. I to pred samu protupožarnu sezonu, a ne usred zime kada nam kanaderi i ne trebaju. Stvara se dojam da postoji veliki strah od odluka, da se netko boji staviti svoj potpis”, rekao je.

‘Kao Monty Python’

Kaže da stalne prepirke predsjednika Zorana Milanovića i ministra Marija Banožića ovdje ne bi trebala predstavljati probleme, budući da je očekivano da se njih dvojica prepiru.

“Ovdje se radi o operativnoj sferi koja ne bi trebala imati nikakve veze s ministrom, već bi službe ispod njega trebale omogućiti da sustav radi neometano. Ne može cijeli sustav ovisiti samo o jednoj osobi, bio on ministar, predsjednik ili premijer”, rekao je.

Podsjetimo, predsjednik Milanović i ministar Banožić i oko ove teme su izmijenili teške riječi.

Novinari su prošle godine ministra obrane pitali očekuje li da će vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik Republike Zoran Milanović imati razumijevanja za kašnjenje, s obzirom na to da je u više navrata oštro kritizirao kako se vodio cijeli posao izgradnje hangara za ove helikoptere.

Banožić je odgovorio kako smisao Milanovićevih izjava “nije da se poboljša sustav Hrvatske vojske, nego baš suprotno, da se u javnosti prikaže nesposobnim”.

“Nikad nisam htio sudjelovati u takvim raspravama, pa neću ni sada”, naglasio je tada ministar obrane.

Sada je ministar ponovo naglasio kako dinamika radova ide po planu te da je zadovoljan kako se radovi izvršavaju, no kako navodi Radaljac, teško je povjerovati u tu izjavu.

“Hrvatska politička komunikacija postala je Monty Python. Ne postoji drugi izraz. Nije to samo pitanje Banožića i Milanovića, već svih nas koje uvjeravaju da je nebo narančasto i da bismo mi to trebali prihvatiti. Radovi ne idu po planu. Da je tako, ti bi hangari već bili gotovi i to po nižoj cijeni nego što se grade”, rekao je Radaljac.

Izvor: dnevno.hr/Foto:MORH

Izvorni autor: I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.