HZZO odobrio Mireli Čavajdi pokrivanje troškova prekida trudnoće u Sloveniji

18.05.2022. 12:00:00

ZAGREB, 18. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izvijestio je u srijedu da je odobrio trudnici Mireli Čavajdi pokrivanje troškova medicinskog zahvata prekida trudnoće u ginekološkoj klinici u Ljubljani.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio je trudnici Mireli Čavajdi pokrivanje troškova obavljanja medicinskog zahvata prekida trudnoće u Ginekološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani", naveli su u priopćenju nakon što je Jutarnji list jutros objavio da Čavajdi najvjerojatnije neće odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u inozemstvu.

Iz HZZO-a poručuju da će njen boravak u ljubljanskoj bolnici biti pokriven iz sredstava zdravstvenog osiguranja, u skladu s odredbama koje reguliraju financiranje troškova liječenja i medicinskih zahvata hrvatskih zdravstvenih osiguranika u inozemstvu.

Iz spomenutog dnevnog lista objavili su kako neslužbeno doznaju da hrvatski liječnici, iako odbijaju napraviti zakonom zajamčen zahvat, odbijaju to i izrijekom napisati, te da su bolnice HZZO-u poslale dopise da je Čavajdi struka ponudila potrebni zahvat, a to je - inducirani porod.

Budući da Čavajda ne želi porod nego prekid trudnoće, to, naveli su, po HZZO-u znači da je odbila zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj, pa je krajnje dvojbeno ima li HZZO legalnu podlogu da joj odobri zahvat u Sloveniji.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina/EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.