Istina koja se prešućuje: Ratni put HVO-a u Tuzli nepravedno zaboravljen

25.05.2023. 08:57:00

Koordinacija braniteljskih udruga Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog nedostatka priznanja za postrojbe koje su također sudjelovale u obrani Tuzle i tuzlanskog kraja.

Iz Koordinacije ističu da tijekom održavanja brojnih svečanosti i okruglih stolova, na kojima se ističe veličanstveni put tuzlanskih brigada - HVO, nedostaje spominjanje njihovog doprinosa.

"Nažalost, ostaje gorak okus kada znamo da je u brojnim sjećanjima izostavljeno Hrvatsko vijeća obrane. Na svečanoj akademiji u BKC-u uz zastavu Armije RBiH nije bilo zastave Hrvatskog vijeća obrane, a niti jedan od govornika nije niti spomenuo HVO iako smo sa svojim postrojbama Pro Patria i Živinički sokolovi prvi stali u obranu tuzlanskog kraja, a njihovim objedinjavanjem 10. svibnja 1992. godine prvi formirali brigadu Zrinski za obranu BiH."

Naglašavaju i da izložba ratnih fotografija tuzlanskih brigada nije uključila niti jednu fotografiju 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane, kao ni fotografiju koja prikazuje bratimljenje s 1. tuzlanskom brigadom ARBiH, izvijestio je Dnevno.hr.

Koordinacija braniteljskih udruga Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane izražava svoje nezadovoljstvo zbog nedostatka spominjanja i poziva za sudjelovanje HVO-a na obljetnicama i drugim događanjima.

“Na središnjem spomen obilježju na Husinu pri obilježavanju godišnjice brigade Hrvatskog vijeća obrane (115. brigade Zrinski) nije se nitko pojavio od gradskih dužnosnika niti bilo tko od pripadnika ARBiH položiti cvijeće i odati počast onima koji su dali živote za domovinu. Također, na pozivnici obilježavanja 16. svibnja dana tuzlanskih jedinica uz poziv pripadnicima ARBiH i MUP-a nije bilo poziva za pripadnike HVO-a, uz zastave ARBiH i brigada nije bilo zastave HVO-a i 115. brigade Zrinski jer za nas poziva i nije bilo”, ističu iz Koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane.

Sada se postavlja pitanje među pripadnicima HVO-a, što se promijenilo u tim odnosima?

"Zašto se povijest, odnosno istina pokušava revidirati, a značaj Hrvatskog vijeća obrane umanjiti, ili možda čak i izbrisati? Kome je to u interesu i kako je moguće da uopće postoje takve interesne skupine koje imaju za cilj gurnuti naš doprinos u zaborav?"

"Neprihvatljivo je zatirati povijest", ističu, smatrajući nepravednim nedostatak poštovanja prema ratnom putu hrvatskih brigada koje su sudjelovale u obrani Tuzle i tuzlanskog kraja.

"Oduvijek smo željeli da se naš ratni put uvažava i poštuje, a naši branitelji također zaslužuju biti u prvim redovima svakog puta kada se u Tuzli obilježava djelovanje tuzlanskih jedinica i postrojbi i kada se slave datumi značajni za obranu Grada.

Stoga, nije lijepo niti uredu pokušavati zatirati povijest i skrivati istinu i nametati drugačije stavove kada jasno i zapisano postoje činjenice potkrijepljene istinom. A istina je samo jedna, Hrvatsko vijeće obrane sa svojom 115. brigadom Zrinski sudjelovalo je u obrani Tuzle i dalo nemjerljiv doprinos da Tuzla bude ovo što jest – Grad slobode i slobodnih ljudi", ističe se u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata HVO.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.