KAO DA KORONAVIRUS NIJE DOVOLJAN: Stiže izraženo zahladnjenje, minusi sve do mora, čak i na otocima!

19.03.2020. 17:07:00

Kao da cjelokupna problematična situacija oko korona virusa nije dovoljna, dodatne probleme stvorit će nam pritjecanje izuzetno hladnog kontinentalnog zraka iz Rusije! To se prije svega odnosi na poljoprivrednike i na kulture koje su već u cvatu, piše portal Neverin.hr.

Stiže treća marčana bura

Izostanak hladnih prodora i snijega tijekom čitave zime te preuranjeno proljeće doći će na naplatu. Snažni poremećaji s Atlantskog oceana donosili su relativno topao zrak s oceana cijelom kontinentu. Pravi zimski prodori sa sjeveroistoka i istoka kontinenta u potpunosti su izostali – sve do sad. U nedjelju će zapuhati treća marčana bura.

Promjena sinoptičke situacije i snažna anticiklona koja će ojačati nad sjeverom Europe, omogućit će upravo to – prodor hladnog zraka s kontinenta. U nastavku su prikazani rezultati prognostičkog modela ECMWF od subote do srijede.

Očekivana sinoptička situacija omoguće direktno pritjecanje hladnijeg zraka sa sjeveroistoka.

Foto: Neverin

Na visini od oko 1500 metara temperatura će se sniziti i ispod -10°C.

Foto: Neverin.hr

Da stvar bude dugotrajnija, očekuje se zadržavanje tkz. “hladne kaplje” nad nama zbog koje će se hladan zrak zadržavati nad nama tijekom većeg dijela idućeg tjedna!

Suha hladnoća, malo oborina

Sve će započeti u subotu u večernjim satima kada će najprije na sjeveru Hrvatske zapuhati umjeren, na udare i jak sjeverac i sjeveroistočnjak uz pritjecanje hladnijeg zraka. Do nedjelje ujutro bura će zapuhati na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a osjetniji pad temperature do večeri i u noći na ponedjeljak očekuje i Dalmaciju.

Cijeli će prodor biti praćen manjom količinom oborina i to uglavnom u unutrašnjosti. U gorju će u nedjelju pasti malo snijega, a uz zadržavanje oborina malo snijega moguće je sve do nizina. Na Jadranu će oborina biti vrlo malo ili nimalo.

Pritjecanje hladnijeg zraka nastavlja se i tijekom ponedjeljka i utorka. Posebno će hladno biti u slučaju vedre noći nakon stišavanja vjetra. U kotlinama unutrašnjosti temperatura će se spustiti i do -10°C, a mraza će biti i na obali te nekim otocima.

Foto: Neverin

Preostaje nam nadati se da će prognostički modeli ipak ublažitit predstojeći dolazak hladnoće ili barem skratiti dugotrajnost, kako bi štete na poljoprivrednim kulturama bile što manje, a istovremeno je upitno i ponašanje trenutno aktualnog virusa u hladnijem zraku, piše portal Neverin.hr.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Neverin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.