KREĆE RUKOMETNO LUDILO Hrvatska brani Europsko srebro

12.01.2022. 16:48:00

EURO u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. siječnja igrat će 24 najbolje selekcije našeg kontinenta
 
  

Prođemo li skupinu u Szegedu u Budimpešti će nas čekati za prolaz u polufinale Danska, Slovenija, Mađarska, te vjerojatno bolji iz dvoboja Island - Portugal

U siječnju će se u Mađarskoj i Slovačkoj igrati 15. Euro rukometaša. Sudjelovat će 24 najbolje selekcije starog kontinenta. Da je Europa kuća rukometa gledano svjetski nije tajna, a sama ta činjenica Euru daje težinu koju ima, pa će mnogi reći da je i jače natjecanje od Svjetskog prvenstva.

Hrvatska će sudjelovati po 15. puta, nijedan Euro nismo propustili. Imamo srebra iz Norveške ‘08, Austrije ‘10 i Švedske ‘20, te tri bronce iz Portugala ‘94, ‘12 iz Srbije i ‘16 iz Poljske, a još svom tri puta igrali polufinale, ali nažalost ostali bez medalje.

 

Ovaj 15. Euro dolazi nam nakon što se drugi puta u povijesti nismo uspjeli plasirati na veliko natjecanje, zbog ispadanja na kvalifikacijskom olimpijskom turniru u Montpellieru. U međuvremenu smo isprobavali, neki su odigrali Olimpijske Igre i sada se na početku novog olimpijskog ciklusa prema Parizu nalazimo u ipak drugačijoj situaciji nego dosad. Naime, početak svakog ciklusa znači i određene promjene, pomlađivanja, a nama su nužna jer nas 2025. čeka SP kojem smo domaćini, a godinu dana prije i OI u Parizu, a da bi do njih uopće stigli bit će jako važno SP 2023. kojem će domaćini biti Švedska i Poljska. Dakle, izazov je jasan, stvarati tim, ali nikad, ne odustati od rezultata, jer Hrvatska je veliko ime na europskoj sceni. Uostalom, od prije dvije godine u Mađarsku nosi srebro iz Švedske. Dobro je da je ovaj Euro od onih natjecanja koja nisu ključ ničega, a test je više nego vrhunski.

Čudnovato natjecanje

Na Euru sudjeluju 24 selekcije podijeljene u šest skupina po 4. Iz svake skupine dalje idu samo dvije najbolje selekcije, spajaju se u drugom krugu po dvije najbolje selekcije iz skupina ABC i DEF. Prva dva plasirana iz tih skupina ići će na finalni vikend u Budimpešti. I tu je i jest ključna stvar, jer u 28. godina postojanja Eura Hrvatska nikad nije imala teži ždrijeb da bi se probila do završnice.

Treba reći da je Euro čudnovato natjecanje, na kojem su u prošlom izdanju u prvom krugu ispali Danska od Mađarske i Islanda i Francuska od Portugala, tako da apsolutno nema nemogućeg. I taj detalj govori, da ni poraz ne mora biti lom, jer Danska je svjetski prvak, a Francuska trenutno olimpijski pobjednik. Da je bila drama nakon ispadanja te 2020. teško da bi uspjeli.

Hrvatska je u skupini u Szegedu i mora osvojiti jedno od prva dva mjesta da bi se plasirala u Budimpeštu. A u Szegedu su Francuska o kojoj ne bi trebalo trošiti riječi, Srbija koja igra puno bolje nego nekoliko godina prije kada smo igrali kvalifikacije i Ukrajina, koja je nepoznanica, ali kakva nepoznanica vidjele su žene nedavno.

Dakle, prenose se bodovi u drugi krug, maksimalno njih 2, otvaramo s Francuskom, nastavljamo sa Srbijom, završavajmo s Ukrajinom. Važno je proći, bilo bi sjajno da to bude s dva boda, jer spajanje u Budimpešti moglo bi se pretvoriti u pravi rukometni show.

Nije nam prvi put

Dakle, iz skupine A, ne sumnja se u dolazak Danske i Slovenije, jer realno u tom društvu jako su male šanse Makedonije i Crne Gore. Iz skupine B, ne treba sumnjati u prolaz jakog domaćina, a znate kako je s domaćinima na Euru, pa bi se za drugo mjesto trebali boriti Portugal i Island. Tko god od ta dva dođe uz Dansku i Sloveniju i Mađarsku, jasno je da će biti sve osim izvjesnih susreta u svim utakmicama. Tu jedan, pa ni dva poraza ne moraju biti presudni, jer sve je moguće. Dakle, treba biti stabilan. Hrvatska je u ovom sastavu nepoznanica svima, a najviše sama sebi. Kvalitetu imamo, a kako će to izgledati u ovom trenutku svi mogu samo zamišljati, no ne i garantirati. To može biti minus, a može biti i prednost, ovisno o rezultatima ili kako se kaže ‘kako nam se otvori’. Moramo biti spremni na kocku, imati mladost koja može, ali i iskustvo koje će nam u takvom društvu, bude li sve u redu jako dobro doći.

 image

David Mandić

 SYLVAIN THOMAS Afp

Mnogi su skloni reći da je u drugom dijelu ždrijeba lakše. Možda, no pri tome treba znati da su tamo Njemačka, Španjolska, Švedska i Norveška, pa će za polufinale u Bratislavi isto biti spektakl. Uglavnom, na redu je Euro koji nam nikad nije bio teži, što zbog objektivnih, što zbog subjektivnih okolnosti. No, nema drame, jednom smo tako išli i u Portugal na SP, pa u Španjolsku na SP, pa na Euro u Austriju, pa se to nije vidjelo na terenu. Zato je Hrvatska - Hrvatska.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Dražen Pinević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.