LAVROV: “NATO je uključen u rat protiv Rusije, mi pokušavamo spriječiti da preraste u nuklearni”

26.04.2022. 11:57:00

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u ponedjeljak Zapad da ne podcjenjuje povećane rizike nuklearnog sukoba oko Ukrajine i rekao kako smatra da je NATO “u biti” uključen u proxy rat s Rusijom opskrbljujući Kijev oružjem, prenosi Reuters

Lavrov je, u širokom intervjuu emitiranom na državnoj televiziji, također rekao da će srž svakog sporazuma o okončanju sukoba u Ukrajini uvelike ovisiti o vojnoj situaciji na terenu. Lavrov je upitan o važnosti izbjegavanja Trećeg svjetskog rata i je li trenutna situacija usporediva s kubanskom raketnom krizom 1962., najnižoj točki u američko-sovjetskim odnosima. Rusija, rekao je Lavrov, čini puno na održavanju principa da spriječi nuklearni rat pod svaku cijenu. “Ovo je naša ključna pozicija na kojoj sve temeljimo. Rizici su sada značajni”, rekao je Lavrov.

“Ne bih htio umjetno pojačavati te rizike. Mnogi bi to htjeli. Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti.”

Dvomjesečna ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od 1945. godine, ostavila je tisuće mrtvih ili ozlijeđenih, gradove pretvorila u ruševine i prisilila više od 5 milijuna ljudi da pobjegnu u inozemstvo.

Moskva svoje djelovanje naziva “specijalnom operacijom” razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za ničim izazvan agresijski rat predsjednika Vladimira Putina.

Lavrov je, braneći postupke Moskve, također okrivio Washington za nedostatak dijaloga.

“Sjedinjene Države su praktički prekinule sve kontakte jednostavno zato što smo bili dužni braniti Ruse u Ukrajini”, rekao je Lavrov, ponavljajući razloge za invaziju Moskve na njezinog južnog susjeda.

No, rekao je da su zapadne dostave sofisticiranog oružja Ukrajini, uključujući protutenkovske rakete Javelin, oklopna vozila i napredne dronove provokativne mjere sračunate da produže sukob, a ne da ga privedu kraju.

“Ovo oružje bit će legitimna meta ruskog vojnog djelovanja u kontekstu specijalne operacije”, rekao je Lavrov.

Rekao je da vlasti u Kijevu ne pregovaraju u dobroj vjeri i da je predsjednik Volodymyr Zelenskiy, bivši glumac, poput britanskog premijera Borisa Johnsona podilazio javnosti, a ne bavio se zadatkom koji je pred sobom — pregovorima.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Screenshot Rusija 24

Izvorni autor: Priznajem.hr/Reuters

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.