Lipik - prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu

06.12.2023. 17:15:00

Jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti Lipika bio je 6. prosinca 1991. godine. Tog su dana prije 32 godine hrvatske snage pokrenule vojno-redarstvenu akciju „Orada“ kojom su u potpunosti oslobodile Lipik koji je time postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i jedini oslobođeni grad do vojno-redarstvene akcije „Oluja“.

Vojno-redarstvena akcija „Orada“ pokazala je da su već u to vrijeme postrojbe Hrvatske vojske bile u stanju izvršiti i vrlo složene zadaće, kao što je bilo oslobođenje Lipika. U akciji su, osim domaćeg 76. samostalnog bataljuna, sudjelovale specijalne postrojbe MUP-a i postrojbe HV-a iz Zagreba, Zaboka, Zaprešića, Križevaca, Bjelovara, Kutina, Varaždina i Čakovca, koje su od 9. do 14. sata tog 6. prosinca. 1991. u potpunosti oslobodile grad s okolnim naseljima i prometnicama. Tijekom srbočetničke agresije u Lipiku je uništeno više od 90 posto objekata.

Opis nije dostupan. 

Vlč. Tomo Sruk ispred srušene župne crkve sv. Franje Asiškog / Foto: dr. Anđelka Gajšak Špančić

Program obilježavanja Dana branitelja Lipika i 32. godišnjice oslobođenja održan je u petak i subotu, 1. i 2. prosinca, otvorenjem izložbe slika i fotografija Drage Kuruca u Multikulturalnom centru te svečanim programom, mimohodom i odavanjem počasti kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Lipika. , na gradskom groblju u Lipiku te kod spomen obilježja u Dobrovcu.

U sklopu ovog značajnog događanja Grad Lipik organizirao je svečanu promociju knjige „Hrvatske povijesne istine“ autora Tihomira Dujmovića. Ova promocija, zakazana za večeras u Multikulturalnom centru, predstavlja još jedan važan trenutak posvećen očuvanju povijesne istine i sjećanja na događaje koji su oblikovali našu domovinu u godinama borbe za slobodu.

 IZLOŽBA RATNIH FOTOGRAFIJA DR. ANĐELKE GAJŠAK ŠPANČIĆ: 

„Razoreni grad“ – svjedočanstva iz razrušenog Lipika

Izvor: Compas.hr

Izvorni autor: Matija Kulhavi/Foto: Compas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.