Ministar branitelja Tomo Medved demantirao je medijske navode vezano uz donošenje izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima:'Netočno da će novi ratni vojni invalidi državni proračun stajati milijardu eura'

06.12.2023. 20:33:00

Ministar branitelja Tomo Medved odbacio je u srijedu medijske navode o pokušaju stvaranja dojma da hrvatski ratni vojni invalidi napadaju državni proračun. Ministar je naglasio da su tvrdnje bivšeg ministra Predraga Matića netočne te da novi ratni vojni invalidi neće stajati državni proračun milijardu eura. Ova izjava uslijedila je nakon što je Matić tvrdio da će izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima rezultirati velikim financijskim teretom za državu.

Glavni problem odnosi se na tužbe određenog broja pripadnika HVO-a, koji su ratni vojni invalidi u Bosni i Hercegovini (BiH). Oni ostvaruju pravo na mirovine u Republici Hrvatskoj, ali se suočavaju s ograničenjima u ostvarivanju drugih prava koja imaju Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) u Hrvatskoj. Ministar Medved ističe da su neki od njih podnijeli tužbe kako bi ostvarili sva prava koja im pripadaju.

Ministar je podsjetio na ugovor s BiH iz 2006. koji određuje rok za podnošenje zahtjeva i ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu u RH. Naglasio je da su izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima, donesene 2017., omogućile onima koji nisu uspjeli podnijeti zahtjev u tom roku da to učine. Ministar tvrdi da ove izmjene ne stvaraju pretpostavke da će pripadnici HVO-a ostvariti ista prava kao HRVI.

U sklopu izmjena zakona koje su u tijeku, daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve ratne vojne invalide iz reda HVO-a, temeljem vještačenja u RH. Ministar je naglasio da osobe koje tuže RH primaju mirovinu u RH, dok druga prava ostvaruju u BiH. Očekuje se da će Ministarstvo hrvatskih branitelja RH poštovati odluke sudova i postupati u skladu s njima.

Ministar Medved najavio je da se očekuje oko 2500 novih zahtjeva ratnih invalida iz redova HVO-a, te je istaknuo da je Vlada osigurala potrebna sredstva za ove zahtjeve. Ministar je podsjetio na povećanje proračuna Ministarstva branitelja te istaknuo napore Vlade u popravljanju situacije koja je, prema njegovim riječima, nastala u prethodnom razdoblju.

Izvorni autor: PDN/Hina/Foto:video screenshot/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.