Mladen Pavković: Ni jedan ratni pilot nema čin generala. Zašto?

26.03.2023. 14:38:00

Ni jedan hrvatski ratni pilot nema čin – generala!?

Čak ni počasni!

A u kontraverznom  Hrvatskom generalskom zboru (HGZ) navodno čak ima i do 150 članova, od kojih je jedan dio „papirnatih“, kako je rekao i jedan od njih!

Nu, jedan od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata Rudolf Perešin, (Jakšinec, 25.3.1958.- Stara Gradiška, 2.5. 1995.),  ovih bi dana, da je ostao živ, proslavio 65. rođendan!

Međutim, njegovo ime još ni danas (posthumno) nije među generalima, baš kao ni ime Danijela Borovića i ostalih hrvatskih ratnih pilota. Da komedija bude veća četvorica hrvatska ratna pilota su optužena za ratne zločine i sudi im se u Beogradu. Za njih je od strane hrvatske diplomacije podignuto puno manje buke nego za navodne hrvatske „krijumčare s djecom“ u Zambiji!

Po izbijanju hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, Perešin je iz JNA prebjegao na hrvatsku stranu. Svojim MIG-om 21, 25. listopada 1991. sletio je u Austriju, čime je privukao pozornost čitavog svijeta.

  • „Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“, rekao je kada je prebjegao  borbenim avionom iz Bihaća u Klagenfurt.

Vrativši se u Hrvatsku priključio se obrani, sve do Vojno-redarstvene akcije Bljesak, 2. svibnja 1995., kada je njegov zrakoplov oboren. Srbi su njegove posmrtne ostatke vratili dvije godine kasnije.

Taj njegov ratni put, kao i put ostalih hrvatskih ratnih pilota, koji su pobjegli iz JNA i priključili se obrani Republike Hrvatske, je za – igrani film.

I te i takve junake ni udruga Hrvatski generalski zbor ne predlaže za generale (sic!), čak se i ne sjete da ih predlože za nekakve „počasne činove generala“, iako u svojim redovima imaju „svega i svačega“. Pa ako HGZ-u nije stalo da uzdižu i propagiraju istinske Junake Domovinskoga rata, poput ratnih pilota, onda čemu služi ova udruga, koju nažalost već malo tko i uzima za ozbiljno.

Nu, kako god okrenuli, ovakvog junaka, kakav je bio Perešin, majka rađa jednom u stotinu godina, pa pitanje, prije svih,  predsjedniku RH Zoranu Milanoviiću vrlo je jednostavno:

  • Zašto Rudolf  Perešin još nema (posthumno) čin generala Hrvatske vojske, tim prije kad te i druge visoke vojne činove, za doprinos u Domovinskome ratu, i dalje svako malo dodjeljujete?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91/Foto:zeljava-lybi.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.