Nakon mirnog razdoblja, novo pogoršanje vremena pogodiće srednju Europu: Tornada, tuča i poplave u najavi!

24.07.2023. 09:27:00

Nakon nekoliko dana bez oluja, meteorolozi predviđaju novo pogoršanje vremena za sljedeći tjedan. Slovenski meteorolog Marko Korošec objavio je upozorenje za vrijeme koje nas očekuje iduća tri dana, naglašavajući da posljednje dve sedmice pokazuju izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima već su zahvatile alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan, prenosi Dnevnik.hr.

Izvanredan vremenski obrazac donosi opasnost

Od ponedjeljka do srijede prognozira se značajnije nevrijeme koje će ponovno zahvatiti središnju Europu, uključujući alpska područja, Italiju, sjeverni i središnji dio Balkanskog poluotoka. Meteorolog Marko Korošec piše za severe-weather.eu da se očekuju jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi.

Meteorolog Marko Korošec upozorava na nevrijeme

Korošec ističe da vremenski modeli već nagovješćuju još jedan frontalni sustav koji će se pojaviti u središnjoj Europi u ponedjeljak. Nevrijeme koje se očekuje od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi, alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka bit će višednevno i izrazito opasno.

Frontalni sustav pogodit će središnju Europu

U nedjelju i ponedjeljak predviđa se brz porast temperature, no taj toplinski val bit će kratak, a temperature će dosegnuti 35 stupnjeva ili više diljem sjeverne Italije i Balkana. Prosječna temperatura bit će viša oko 10 do 12 stupnjeva Celzijevih, dok će dnevna temperatura prelaziti u ekstreme. Južna Italija i južni Balkan posebno će osjetiti visoke temperature, s predviđenim maksimalnim dnevnim temperaturama od 40 do 46 stupnjeva.

Meteorolog Korošec također upozorava da će snažni vjetrovi dodatno zaprijetiti šumskim požarima u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana. Visoka vlažnost i temperatura rosišta stvarat će visoku nestabilnost uz pomoć vlage iz Ligurijskog zaljeva i temperature Jadranskog mora. Frontalni sustav će se u utorak pomaknuti prema istoku, što će rezultirati dodatno lošim vremenom i izbijanjem intenzivnih grmljavinskih oluja.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/Pixabay

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Ma. K

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.