PRIOPĆENJE BRANITELJSKIH UDRUGA NA ODBACIVANJE KAZNENE PRIJAVE PROTIV BORISA DEŽULOVIĆA

23.11.2022. 16:39:00

Novinara Borisa Dežulovića zbog komentara ‘Je*o vas Vukovar’ javno su prozvali brojni branitelji, braniteljske udruge, Ministarstvo hrvatskih branitelja, a protiv njega je podignuta i kaznena prijava. Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o odbacivanju kaznene prijave protiv Dežulovića i njegova teksta, a o svemu su se oglasile i braniteljske udruge, prenosi 7dnevno .

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kad smo već pomislili da od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu nećemo dobiti ni obavijest u svezi Kaznene prijave koju smo još 23. prosinca 2021. putem zagrebačkog odvjetnika Srećka Ilića podnijeli protiv novinara srpskih Novosti Borisa Dežulovića, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st.1. i 4. Kaznenog zakona, odgovor je začudo stigao, i to u vrijeme kad cijela Hrvatska oplakuje hrvatske žrtve u velikosrpskoj agresiji na Vukovar i Škabrnju, iako je Općinsko državno odvjetništvo, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, o podnesenoj kaznenoj prijavi trebalo odlučiti u roku od šest mjeseci od dana podnošenja,  dakle najkasnije početkom lipnja ove godine.

Kaznena prijava se odnosila na članak spomenutog člankopisca s naslovom ‘Je*o vas Vukovar’, a kojeg je osumnjičeni Dežulović objavio početkom mjeseca studenoga prošle godine. U tom sramnom tekstu uz ostalo napisao je sljedeće:

‘Je*o vas Vukovar. Je*o vas posebni domovinski pijetet. Je*ale vas kolone sjećanja, posmrtni marševi i počasni plotuni. Je*ali vas plastični lampioni, plastični vijenci i plastične krizanteme. Je*ale vas komemoracije, rekvijemi i mise zadušnice. Je*ale vas minute šutnje, dani žalosti i noći svijeća. Je*ali vas nogometni memorijali, domoljubni recitali, vukovarski arzuhali i navijački murali. Je*o vas Vukovar. Je*ala vas smrt’, itd.

Međutim, imenovani odvjetnik koji nas zastupa obavijestio nas je da mu je Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu, dana 22. studenoga o.g., dakle u vrijeme kad se Hrvati s tugom i boli sjećaju nevinih žrtava i okupacije rečenog Herojskog Grada, da je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv Borisa Dežulovića i njegova teksta ‘Je*o vas Vukovar’!

‘Tijekom državnoodvjetničkog postupanja utvrđeno je da nema osnovane sumnje da je Boris Dežulović počinio predmetno kazneno djelo. Zamislite, rečeno Državno odvjetništvo smatra da čak nisu utvrđena niti obilježja prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Rečeno Državno odvjetništvo se u svom obrazloženju poziva na neke odluke Europskog sud za ljudska prava, gdje posebno  naglašava primjenu članka 10. Europske konvencije o ljudskim pravima navodeći da je navedeni članak  primjenjiv ne samo na informacije ili ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima ili ne izazivaju nikakvu reakciju nego  i na one koje vrijeđaju, šokiraju i uznemiravaju. To je zahtjev pluralizma i tolerancije, bez kojih nema demokratskog društva’, stoji uz ostalo u obavijesti u kojoj se također navodi (da ne povjeruješ!) da je legitimno da je Boris Dežulović kao novinar, koristeći se provokativnim izražavanjem, nastojao privući pažnju javnosti na temu o kojoj piše, što se može zaključiti iz njegove objave ‘Je*o vas Vukovar’.

Dalje se navodi da  ‘iz postupanja Borisa Dežulovića proizlazi da njegova namjera nije bila usmjerena na narušavanje mira i domoljubnih osjećaja hrvatskih građana, niti na poticanje ili ohrabrivanje nasilja prema određenoj društvenoj skupini, kao niti  na bilo kakvo odobravanje srpske agresije na Vukovar, već tekst šalje snažnu, a za neke uvredljivu i grubu poruku neslaganja i potrebe za preispitivanjem odnosa vladajućih struktura prema ‘Gradu heroja’– objasnila je u svom dopisu viša državnoodvjetnička savjetnica Doroteja Jačmenica Pušenjak, čak ni ne navodeći uputu, sukladno čl. 55. Zakona o kaznenom postupku, da podnositelji kaznene prijave u statusu žrtve (kako ih zakon imenuje) mogu sami poduzimati daljnji kazneni progon protiv osumnjičenog Borisa Dežulovića umjesto državnog odvjetništva i to u roku od osam dana računajući od dana zaprimanja rečene obavijesti, a što je inače zakonska obveza.

Međutim, Udruge proizašle iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata na ovome neće i ne žele stati, tim prije što još jednom ističu da nije slučajno što je ova obavijest došla upravo sada.

U ime žrtava iz ove kazneno-pravne stvari (kako nas tretira Zakon) izjavljujemo i jamčimo da ćemo pokrenuti daljnji kazneni progon protiv osumnjičenog Borisa Dežulovića, te poduzeti sva zakonom dopuštena sredstava da zaštitimo hrvatske branitelje koji su pogođeni zločinačkim poticanjem na nasilje i mržnju osumnjičenog Borisa Dežulovića, jer smo sigurni da optuženi Dežulović nije napisao inkriminirani tekst sa željom preispitivanja odnosa vladajućih struktura prema, (kako je u rečenoj obavijesti navedeno s navodnicima) ‘Gradu heroju.

Za nas hrvatske branitelje Vukovar je GRAD HEROJ bez navodnika!”, stoji u priopćenju koje potpisuju Zorica Gregurić, predsjednica Udruge  vukovarskih branitelja Grada Zagreba,  Berislav Gregorić, predsjednik Udruge policije branitelja Jastrebarsko, Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Maxportal

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.