"Raymond van der Linden predaje dokaze o pogibiji Erwina van der Masta: ministar Medved preuzeo slučaj

20.08.2024. 18:35:00

MINISTARSVO HRVATSKIH BARNITELJA  pokrenulo postupak prijenosa posmrtnih ostataka radi ukopa na području Republike Hrvatske

Nizozemac Erwin Cornelis van der Mast, za kojeg se vjeruje da je bio prvi strani dragovoljac koji je poginuo u Domovinskom ratu, postao je predmetom intenzivne administrativne obrade nakon što je ministar branitelja Tomo Medved osobno preuzeo slučaj. Ovaj korak uslijedio je nakon što je Raymond van der Linden, predstavnik Udruge stranih dragovoljaca (USDDR), ministarstvu predao sve relevantne dokaze o Mastovom statusu i pogibiji. Erwin Cornelius van der Mast hrvatski je branitelj koji je smrtno stradao 19. rujna 1991. godine u Novom Varošu kod Stare Gradiške, u neposrednoj blizini državne granice Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, ao tome smo već pisali OVDJE

VIDEO možete pogledati OVDJE

Na naš upit prema Ministarstvu hrvatskih branitelja dobili smo slijedeći odgovor:

Erwin Cornelius van der Mast hrvatski je branitelj koji je smrtno stradao 19. rujna 1991. godine u Novom Varošu kod Stare Gradiške, u neposrednoj blizini državne granice Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.

Nakon pogibije njegovi su posmrtni ostaci pronađeni na teritoriju Bosne i Hercegovine gdje su 18. rujna 1991. godine ukopani na mjesnom groblju Brestovčina, općina Bosanska Gradiška, BiH s vidljivim obilježjem.Na inicijativu suboraca poginulog hrvatskog branitelja Erwina Corneliusa van der Masta, Ministarstvo hrvatskih branitelja po službenoj je dužnosti pokrenulo postupak prijenosa posmrtnih ostataka radi ukopa na području Republike Hrvatske.

Usporedo s naporima na prikupljanju potrebnih podataka i dokumentacije, Ministarstvo hrvatskih branitelja stupilo je u kontakt s članom obitelji te poduzelo sve radnje potrebne za provedbu postupka utvrđivanja identiteta smrtno stradalog hrvatskog branitelja Erwina Corneliusa van der Masta .

Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja je i putem suradnje s Ministarstvom unutarnjih poslova kao i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova poduzelo sve što je moguće kako bi se ekshumacija i primopredaja posmrtnih ostataka realizirala.

Na službeni zahtjev Ministarstva hrvatskih branitelja od nadležnih tijela Bosne i Hercegovine očekujemo odgovor u vezi s primopredajom posmrtnih ostataka te njezinu realizaciju.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.