Razgovor sa Željkom Motik, načelnik sektora za stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu hrvatskih branitelja

08.11.2021. 16:21:00

Obavili smo razgovor sa Željkom Motik, načelnik sektora za stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Razgovor prenosimo u cijelosti:

PDN: Gospodine Motik na samom početku ovog razgovora recite nam nešto o Vama ?

Rođen sam prije pola stoljeća u Zagrebu i od rođenja živim u Sesvetama. Diplomirani sam pravnik, hrvatski branitelj, oženjen, otac djevojčice. Volim sport, pogotovo nogomet (mali, veliki i američki), te druženja sa obitelji, prijateljima i dragim ljudima.

PDN: Koliko dugo ste sada već načelnik sektora za stambeno zbrinjavanja pri Ministarstvu hrvatskih branitelja ?

Sav moj profesionalni život vezan je za Ministarstvo hrvatskih branitelja. Tu radim već više od dvadeset godina, jer sam se odmah po završetku školovanju ovdje zaposlio kao pripravnik i do danas sam ovdje. U Ministarstvu hrvatskih branitelja sam stvorio i obitelj i moglo bi se reći da živim hrvatske branitelje i uživam u tome. Ovdje sam u dvadeset godina prošao sam sve stepenice od pripravnika, samostalnog upravnog referenta, upravnog savjetnika, višeg upravnog savjetnika, voditelja odjela, te na kraju i načelnika Sektora za stambeno zbrinjavanje, koju funkciju i danas obavljam. U Ministarstvu hrvatskih branitelja rade doista vrijedni i prekrasni ljudi, svi senzibilizirani sa braniteljima, jer su i sami ili članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja, ili su hrvatski branitelji ili im je pak netko od bližih članova obitelji hrvatski branitelj.

PDN: Recite nam gospodine Motik što nam donose nove izmjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji vezano za stambeno rješavanje hrvatskih branitelja?

Izmjenama Zakona u dijelu stambenog zbrinjavanja želimo postići intenziviranje stambenog zbrinjavanja u suradnji s tijelima državne uprave koja upravljaju stanovima i kućama u vlasništvu RH. Činjenica je da u državnom vlasništvu postoji praznih i derutnih  stanova i kuća koje su pod upravljanjem drugih državnih tijela, a koje se mogu u cijelosti sanirati i staviti u funkciju i time riješiti stambena pitanja nezbrinutih hrvatskih branitelja. Cilj nam je da ti stanovi budu stavljeni u funkciju zbrinjavanja braniteljskih obitelji. Također je propisano, pored organizirane stambene izgradnje u svrhu stambenog zbrinjavanja koju za Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, i mogućnost kupnje stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja, odnosno za potrebe zamjene nekretnina onih hrvatskih branitelja koji nisu sposobni za kretanje bez invalidskih kolica i drugih ortopedskih pomagala ili se radi o slijepim osobama i koriste nekretnine koje nisu prilagođene za njihovo nesmetano kretanje, a ta se prilagodba ne može izvesti. Također propisana je i mogućnost stradalnicima iz Domovinskog rata koji dugi niz godina uredno koriste stanove u vlasništvu jedinica lokalne samouprave da te stanove mogu otkupiti i ako imaju određene zakonom propisane zapreke. Svi ovi prijedlozi za poboljšanje stambenog zbrinjavanja braniteljske populacije prate vrijeme i potrebe hrvatskih branitelja i osmišljavane su u suradnji s udrugama proizašlima iz Domovinskog rata koji su partner Ministarstva hrvatskih branitelja.

PDN: Pratimo ministarstvo tj., Vaš sektor kako uredno već godinama provodi stambeno zbrinjavanje članova obitelji poginulog, umrlog, zatočenog ili nestalog hrvatskoga branitelja i HRVI iz Domovinskoga rata. Recite nam koliko je sve ukupno članova obitelji i HRVI iz Domovinskog rata do sada ostvarilo ta prava preko ministarstva i dali su osigurana sredstva za daljnji proces zbrinjavanja stradalnika?

Od 1998. godine odnosno od osnivanja Ministarstva hrvatskih branitelja do danas pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarilo je ukupno 18.686 stradalnika iz Domovinskog rata i to dodijeljeno je 7.132 stana, isplaćeno je 10.419 stambenih kredita i 1.135 financijskih potpora.

U mandatu ove Vlade (od 2016. godine) stambeno je zbrinuto 2.583 članova obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i dragovoljaca iz Domovinskog rata. Dodijeljeno je 485 stanova, isplaćena su 1.128 stambena kredita i 970 financijskih potpora u ukupnom iznosu od približno 300 milijuna kuna. Putem središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kroz modele davanja u najam i darovanjem stanova i kuća, te darovanjem građevinskog materijala za obnovu ili izgradnju kuće stambeno je zbrinuto  ukupno 2.258 obitelji hrvatskih branitelja, pripadnika HV i HVO-a. Dakle ukupno je u mandatu ove Vlade stambeno zbrinuto putem Ministarstva hrvatskih branitelja i Središnjeg državnog ureda za obnovu ukupno 4.841 braniteljska obitelj. Financijska sredstva za daljnje stambeno zbrinjavanje su osigurana i ovim putem se zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja nam je odobrila i dodatna sredstva za stambeno zbrinjavanje, te nismo više vezani samo sredstvima koja dobijemo od povrata dosada otplaćenih stanova i kredita.

PDN: Branitelji mogu podnijeti zahtjev za nekoliko potpora, recite nam za koje potpore su najviše zainteresirani hrvatski branitelji ?

Pravo na stambeno zbrinjavanje mogu ostvariti članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. HRVI iz Domovinskog rata i dragovoljci iz Domovinskog rata koji su u borbenom sektoru sudjelovali najmanje dvije godine za koje u provedenom postupku nisu utvrđene zakonom propisane zapreke. Pod zaprekama se smatra vlasništvo drugog odgovarajućeg stambenog objekta, prodaja, darovanje ili zamjena odgovarajućeg stambenog objekta nakon početka Domovinskog rata, ustupanje zakonskog nasljednog dijela odgovarajućeg stambenog objekta drugom nasljedniku, odnosno prethodno ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji odnosno po nekog drugom propisu na teret državnog proračuna. Stradalnici mogu podnijeti zahtjev za dodjelu stana, stambenog kredita ili dodjelu bespovratne financijske potpore. Za dodjelu stana najviše su zainteresirani stradalnici iz Domovinskog rata koji žive u većim gradovima i područjima u kojima su tržišne cijene znatno više od etalonske cijene građenja koju je propisalo Ministarstvo nadležno za graditeljstvo, a koja sada iznosi 6000 kuna po m². Za dodjelu stambenog kredita zainteresirani su stradalnici koji su još uvijek kreditno sposobni i koji bi sredstvima gradili kuću ili kupili stan u lokacijama u kojima tržišna cijena nekretnina nije puno veća od propisane etalonske cijene stanova, dok se sve više stradalnika iz Domovinskog rata opredjeljuje za dodjelu bespovratne financijske potpore, koja je manja od visine stambenog kredita. Takvi stradalnici iz Domovinskog rata ne moraju ulaziti u kreditni odnos ili zbog starije životne dobi i ne mogu zaključivati ugovor o kreditu ili pak vrlo često i nisu kreditno sposobni.

Financijska potpora je prepoznata i kao oblik stambenog zbrinjavanja koji se brže može ostvariti jer je i manji red čekanja za istu.

PDN: Za sami kraj ovog našeg razgovora isto tako mi sa Portala Dnevnih Novosti čiji je nakladnik Udruga hrvatskih branitelja RH, Vas moramo javno pohvaliti na odličnoj suradnji i komunikaciji između nas jer uvijek ste našli vremena za nas kad god je to trebalo. Za sami kraj razgovara imate li šta poručiti hrvatskim braniteljima ?

Zahvaljujem na pohvali i to nam je doista svima nama poticaj za daljnji rad u interesu hrvatskih branitelja. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar  Tomo Medved nam svakodnevno naglašava da se ne umorimo u pomaganju hrvatskih branitelja i njihovih obitelji i mi pokušavamo slijediti njegov primjer jer je neumoran u osmišljavanju projekata, radnji i aktivnosti kako bi se olakšao daljnji život braniteljskoj populaciji. Hrvatskim braniteljima bih poručio da smo im svakodnevno na raspolaganju kad god imaju teškoće u realizaciji svojih prava od bilo kojeg javnog tijela ili lokalne ili regionalne samouprave. Tu smo da ih zaštitimo i pomognemo kako bi ostvarili svoja zakonom ili podzakonskim aktom propisanim pravima. Također smo otvoreni i za sve daljnje konstruktivne prijedloge kojima bi olakšali život hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Onim stradalnicima koji još uvijek čekaju svoj red i nisu realizirali pravo na stambeno zbrinjavanje zamolio bih za još malo strpljenja, jer poduzimamo radnje i aktivnosti kako bi što prije ostvarili svoje pripadajuće pravo.

PDN: Gospodine Motik zahvaljujemo Vam se na odvojenom vremenu za nas i želimo Vam puno uspjeha u vašem daljnjem radu.

Hvala i Vama i pozdrav svih hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Razgovor vodio: Kristijan Fereža

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge hrvatskih branitelja RH / Portal Dnevnih Novosti.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:radioslatina.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.