ŠPANJOLSKA - POLJSKA 1:1 Španjolska opet ostala bez pobjede, Lewandowski junak, Moreno tragičar

20.06.2021. 09:25:00

Remi (1:1) između Španjolske i Poljske dodatno je zakomplicirao skupinu E, odluka pada u srijedu

ŠPANJOLSKA - POLJSKA 1:1 (Morata 25' / Lewandowski 54')

ŠPANJOLSKA: Simón - Jordi Alba, Pau Torres, Laporte, M. Llorente - Pedri, Rodri, Koke (od 68. P. Sarabia) - Olmo (od 61. F. Torres), Morata (od 87. M. Oyarzabal), G. Moreno (od 68. F. Ruiz)

POLJSKA: Szczęsny - Bednarek (od 85. Dawidowicz), Glik, Bereszyński - Puchacz, Klich (od 55. Kozlowski), Moder (od 85. Linetty), Jóźwiak - Zieliński, Swiderski (od 68. Frankowski) - Lewandowski

Sevilla - stadion Estadio de La Cartuja Glavni sudac: Daniele Orsato (Italija)


Poljska je šokirala Španjolsku. Baš kada su Španjolci mislili da će 'procuriti' nakon nesretnog egala sa Šveđanima, ukazao im se Robert Lewandowski i bacio ih u novi očaj sačuvavši Poljacima priliku da se u posljednjem kolu protiv Švedske bore za prolaz. Poljaci su bili kud i kamo hrabriji nego na startu protiv Slovačke i to im se isplatilo.

Luis Enrique je ostao dosljedan prvoj utakmici, makar su je Španjolci odigrali bez gola sa Švedskom. Jedina promjena ipak se dogodila u napadu koji nije bio efikasan po očekivanju, ali nije izletio javnosti 'najdraži' Morata nego Ferran Torres na čije je mjesto uletio Villarealov Gerard Moreno.

Poljski izbornik Sousa ponovo je bio svoj, više od očekivanog. Postavio je ofenzivnije igru, ali je iz tima izbacio Rybusa Linettyja koji su mu donijeli jedni gol protiv Slovaka. Portugalac je izborom još više isprovocirao na njega 'nabrijanu' poljsku javnost, no na kraju mu se isplatilo.

Treba priznati da su Poljaci bolje stajali protiv 'španjolskog mlinca' nego Šveđani. Točno je da je Španjolska svojim dobro znanim stilom pas igre dominirala, ali Poljaci su jako dobro izlazili prema naprijed, pokušavali stići do Lewandowskog i Swiderskog. Dvaput im je skoro uspjelo, jednom su ih greškom počastili Španjolci, ali na njihovu sreću Poljska nije zabila. Vratnica Swiderskog, pa odbijanac na Lewandowskog i šut u ruku sretnog Unaija Simona bili su vrhunac poljske nesreće u prvom dijelu.

Španjolci su mljeli, dolazili u prilike, probijali bokove, pucali, ali previše težili pasom doći do sigurne realizacije, premalo šutom. No, uspjeli su ipak probiti poljski blok u 25. minuti spretnom i sretnom akcijom Morena i Morate za vodstvo. Naravno, golu je prethodio šut, makar bio i slučajan… Poljska je u nastavku bila aktivnija i isplatilo im se, jer Lewandowski ne griješi dvaput. U 54. minuti – 1:1.

Španjolska je samo tri minute kasnije imala penal. Morena je nepotrebno nagazio Moder u 16 metara, a Orsato je u suradnji s VAR-om dosudio penal. Moreno pogađa vratnicu, a odbijenu loptu Morata šalje kraj gola na očaj Španjolaca i oduševljenje Szczesnog.

Mijenjao je Enrique, tražio put do gola, stvarali su njegovi igrači paniku pred vratima Szczesnog, ali Poljaci su bili vrlo strpljivi, a Lewandowski sprinterski raspoložen i vrlo opasan, pa nisu Španjolci mogli krenuti baš 'grlom u jagode'.

- Još jedna utakmica nam je pobjegla iz ruku, imamo još samo jednu šansu. Ne znam što bih rekao… Imamo igru, stvaramo šanse i ne zabijemo. Zahvaljujem Luisu Enriqueu na povjerenju. Život je takav, nekad postoje i teški trenuci. Mi smo u zemlji u kojoj je davanje mišljenja besplatno i lako – zaključio je španjolski strijelac Alvaro Morata.

A poljski vratar Szczesny koji je sačuvao svoj gol zaključio je: - Organizacija igre u obrani je bila vrhunska. Ključno je bilo biti tim i pokazali smo ono što je svaki Poljak želio vidjeti - srce. Moramo pobijediti Švedsku.

Na tablici E skupine vodi Švedska s četiri boda, druga je Slovačka s tri, Španjolska ima dva nakon dva remija, dok Poljska ima jedan bod. U zadnjem kolu 23. lipnja igraju Švedska - Poljska, te Slovačka - Španjolska.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Dražen Pinević/Foto: DAVID RAMOS Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.