Splitska policija izvijestit će DORH o okupljanju kod spomenika 9. bojne HOS-a

12.04.2021. 10:33:00

Splitska je policija u nedjelju poručila kako će izvijestiti DORH o prikupljenim saznanjima oko subotnjeg okupljanja kod spomenika 9. bojne HOS-a povodom 30. godišnjice osnutka te postrojbe, na kojem su sudionici uzvikivali ustaški poklič ‘za dom spremni’.

“U odnosu na jučerašnje okupljanje u ulici Ruđera Boškovića u Splitu, policija će o svim prikupljenim saznanjima i utvrđenim činjenicama, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, dostaviti izvješće na daljnju državnoodvjetničku odluku”, navodi se u kratkom priopćenju splitsko-dalmatinske policije.

Pukovnik Marko Skejo, predsjednik udruge 9. bojne HOS-a koja je bila organizator skupa poručio je jučer da “antifašistička histerija crvenih fašista neće i ne može promijeniti činjenicu da se HOS 1991. uz poklič ‘Za dom spremni’ borio za slobodu hrvatske države, a da je tu državu razarala tzv. Titova ‘jugoslavenska narodna armija’ pod njima dragom, zločinačkom crvenom zvijezdom”.

U subotu je otkazana konferencija za novinare splitskog SDP-a zakazana na platou kod spomenika 9. bojne HOS-a na kojoj je njihov kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Franić trebao govoriti o zabrani ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’.

Kako su pojasnili u splitskom SDP-u konferencija za novinare je otkazana “zbog sigurnosnog rizika” s obzirom na to da se mjesto na kojem je bila zakazana nalazi blizu spomenika 9. bojni HOS-a i na datum 10. travnja, na koji je 1941. proglašena tzv. NDH.

Nakon otkazivanja konferencije za novinare Franić je u priopćenju za javnost poručio kako treba zakonski zabraniti “ustaški pozdrav za dom spremni'”.

Skejo mu je međutim odgovorio da “ono što je za Crkvu ‘Hvaljen Isus i Marija’, to je poklič ‘ Za dom spremni’ hrvatskom narodu”.

Izvor: Nacionalno.hr

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.